StoryEditor

Bardejov je príťažlivejší pre turistov

26.05.2004, 00:00
Zachovanie unikátneho odkazu predkov s prvkami drobnej architektúry, ako aj prispôsobenie sa praktickým požiadavkám modernej doby, je hlavným cieľom projektu rekonštrukcie a oživenia unikátneho gotického Radničného námestia s dvoma dominantami v Bardejove.

Zachovanie unikátneho odkazu predkov s prvkami drobnej architektúry, ako aj prispôsobenie sa praktickým požiadavkám modernej doby, je hlavným cieľom projektu reanimácie, teda rekonštrukcie a oživenia unikátneho gotického Radničného námestia s dvoma dominantami v Bardejove: prvou renesančnou stavbou na Slovensku - radnicou a gotickou Bazilikou sv. Egídia. Mesto Bardejov je zapísané v Zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. O zápise sa po niekoľkoročných prípravách nominačnej dokumentácie rozhodlo 30. novembra 2000 v austrálskom meste Cairns. Po udelení zlatej medaily - Európskej ceny ICOMOS pri UNESCO za záchranu a obnovu historických pamiatok z roku 1986 je zápis v zozname najvýznamnejším ocenením. Garanciou starostlivosti o historickú časť mesta je i zákon NR SR č. 176/2002 o ochrane a rozvoji územia Bardejova, ktorý zákonodarný zbor schválil 13. marca 2002.
Dosiaľ najrozsiahlejšia rekonštrukcia námestia sa začala v roku 2001. V prvej etape išlo o rozsiahlu rekonštrukciu technickej infraštruktúry, elektrických rozvodov, vodovodov, kanalizácie, plynu a telekomunikačných rozvodov. Nasledovala rekonštrukcia obvodových chodníkov a osadenie nových svietidiel, ktorými sa dosiahlo lepšie osvetlenie fasád meštiackych domov nachádzajúcich sa po obvode námestia a rekonštrukcia obvodovej cesty. Podľa informácie primátora mesta Borisa Hanuščaka, najväčšiu zmenu zaznamenala centrálna časť námestia. "Známe ´mačacie hlavy´ vystriedal riečny kameň kladený tak, aby vyhovoval požiadavke pohodlnej chôdze. Voľbe materiálu predchádzal archeologický prieskum, ktorý určil práve riečny kameň za jeden z najpôvodnejších materiálov, ktorý vyhovuje i požiadavkám súčasnosti a charakteru námestia."
Rekonštrukcia námestia by sa mala skončiť v lete tohto roku. Celkové rozpočtové náklady dosiaľ predstavujú zhruba 60 mil. Sk. Podstatnú časť tvoria investície do infraštruktúry, ďalšiu náklady na vlastné povrchové práce, ktoré boli pridelené v rámci príslušnej kapitoly štátneho rozpočtu.
"Po ukončení prác na Radničnom námestí je pripravený projektový zámer rekonštrukcie priľahlých ulíc. Rekonštrukciou technickej infraštruktúry sa má dosiahnuť ucelený urbanisticky a architektonicky ucelený celok, so vstupmi do historickej zóny, ktorý bude príťažlivý pre obyvateľov i návštevníkov mesta. Naším zámerom je pokračovať výstavbou nájomných bytov v podkrovných priestoroch budov na námestí, čím by sa ďalej napĺňal zámer oživenia námestia. Plánujeme tiež rozšírenie parkovacích miest, ktoré sú v súčasnosti kapacitne nedostatočné. S tým súvisí i stratégia rozvoja cestovného ruchu, pre ktorý má Bardejov prirodzené dispozície. S atraktívnym okolím vie ponúknuť priestor na oddych v letnom i zimnom období," zdôraznil primátor.
Za dôležitý považuje tiež fakt, že po vstupe do Európskej únie sa zjednodušil prechod do blízkych oblastí Poľska, kde azda najzaujímavejšou destináciou je kúpeľné mesto Krynica vzdialené 30 km od Bardejova. Mesto má podpísané partnerstvá s viacerými mestami v Poľsku, čím sa otvárajú možnosti i na realizáciu spoločných projektov s využitím prostriedkov z fondov EÚ.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/europa, menuAlias = europa, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 21:52