StoryEditor

Audítori sú finančným svedomím Európy

16.03.2004, 23:00
Zástupcom Slovenska na Európskom dvore audítorov by mal byť Július Molnár, ktorého nomináciu na tento post schválila vláda minulú stredu. V Bruseli jeho vymenovanie bude schvaľovať Rada EÚ.

Európsky dvor audítorov vznikol v roku 1977 v Luxemburgu a je jednou z piatich inštitúcií Európskej únie (Európsky parlament, Rada EÚ, Európska komisia a Súdny dvor). Dvor audítorov, ktorý sa považuje za "finančné svedomie" Európskej únie, kontroluje účty a použitie rozpočtových prostriedkov únie. Sleduje tiež súlad príjmov a výdavkov s právnymi predpismi a s rozpočtovými a účtovnými princípmi únie. Dvor audítorov tiež skúma, či prostriedky boli využité efektívne. Audítori môžu robiť kontroly aj priamo na mieste v sídlach inštitúcií, v členských štátoch únie a tiež mimo nej. Ak dvor audítorov zistí nedostatky, upozorní na ne kontrolovaný subjekt. Svoje zistenia publikuje dvor vo výročnej správe. Európsky parlament ju prijíma v septembri. Dvor audítorov môže zverejniť aj mimoriadnu správu kedykoľvek počas roka. Svoje zistenia uverejňuje v úradnom vestníku. O vyjadrenie na použitie financií môžu dvor požiadať aj inštitúcie EÚ. Dvor audítorov vydáva pre Európsky parlament a Radu EÚ zvláštne vyhlásenie (Statement of assurance), ktorým potvrdzuje, že účty sú hodnoverné a finančné operácie sú legálne. V pristupujúcich krajinách sa uskutočňuje výber kandidáta na člena dvora audítorov v spolupráci s národnými najvyššími kontrolnými úradmi. Zástupcom Slovenska by mal byť Július Molnár, ktorého nomináciu na tento post už vláda schválila. V Bruseli jeho vymenovanie bude schvaľovať Rada EÚ.
V apríli minulého roku Európsky dvor audítorov vyzval kandidátske krajiny, aby zlepšili vnútornú finančnú kontrolu. Dvor kritizoval vstupujúce krajiny za zaostávanie pri uplatňovaní a vynucovaní legislatívy v oblasti finančnej kontroly. Implementáciu kontrolnej legislatívy brzdí v budúcich členských štátoch nedostatok ľudí, ich vysoká fluktuácia a nízke platy vo verejnom sektore. V kandidátskych krajinách stále chýbajú efektívne kontrolné systémy. Európska komisárka pre rozpočet Michaele Schreyerová v tejto súvislosti ubezpečila, že Európska komisia bude aj po podpise zmluvy o pristúpení pokračovať v dôslednom sledovaní, ako si nové krajiny plnia svoje záväzky vo finančnej kontrole vyplývajúce z prístupových rokovaní. Nedostatky vo finančnej kontrole vyčítala Európska komisia aj Slovensku.

Európsky dvor audítorov
-- tvorí ho 15 členov -- zástupcov členských štátov. Ich funkčné obdobie je 6 rokov, môžu byť zvolení aj na ďalšie volebné obdobie. Členovia dvora volia prezidenta na obdobie troch rokov. K doterajším členom pribudne po 1. máji ďalších 10 nových členov z pristupujúcich krajín.
http://www.eca.eu.int
Sídlo: 12, rue Alcide De Gasperi, L-1615 Luxembourg
Tel.: (352) 4398-1
Fax: (352) 43 93 42

Július Molnár, kandidát na člena Európskeho dvoru audítorov
Narodený:
Vo Vranove nad Topľou 3. augusta 1945
Vzdelanie: Filozofická fakulta UK v Bratislave
Zamestnanie: NKÚ SR od roku 1997, riaditeľ Odboru Európskej spolupráce a zahraničných vzťahov NKÚ SR
Členstvo: člen Pracovnej skupiny Ministerskej rady vlády Slovenskej republiky pre záležitosti EÚ, člen Kontaktného výboru najvyšších kontrolných inštitúcií Stredo a Východoeurópskych krajín, Cypru, Malty, Turecka a Európskeho dvora audítorov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/europa, menuAlias = europa, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 08:01