StoryEditor

Vladimír Šuch: Členstvo v únii šancou aj pre slovenskú vedu a výskum

16.03.2004, 23:00
Členstvo v únii je šancou aj pre vedu a výskum, hovorí člen Riadiacej rady Spoločného výskumného centra EK za SR Vladimír Šucha
Priblížte Spoločné výskumné centrum (SVC) Európskej komisie (EK). Čo je jeho poslaním?
- Prvé kontakty SVC a SR boli v roku 2000, o rok neskôr sa SVC po prvý raz prezentovalo na Slovensku. Jeho hlavnou úlohou je technická, vedecká a technologická podpora rozhodnutí, príprava legislatívy pre EK a implementácia legislatívy prijatej európskymi inštitúciami. Je to poradný orgán EK pri tvorbe a implementácii legislatívy. Je zároveň vedecko-technickým nástrojom na uplatňovanie politiky EK. Napríklad SVC vybudovalo svoje kapacity a možnosti na predvídanie rôznych živelných pohrôm, kde treba robiť pomoc na komunitárnej úrovni a na úrovni viacerých krajín pre ochranu obyvateľstva. Toto je nový rozmer, ktorý vznikol aj v súvislosti s poslednými udalosťami vo svete, keď sa množia teroristické útoky a zvyšuje sa tlak na potrebu bezpečnosti obyvateľstva. SVC aktuálne zareagovalo a pripravilo rôzne aktivity v tejto oblasti.

Aké?
- Napríklad akčný plán na ochranu proti bioterorizmu.

Aké sú ďalšie konkrétne možnosti využitia centra?
- Centrum pomáha odhaľovať rôzne korupčné tendencie na komunitárnej úrovni.

Viete uviesť nejaký príklad?
- Počas informačných dní SVC v Bratislave a v Košiciach v prvom marcovom týždni centrum prezentovalo veľmi zaujímavý prístup ku kontrole údajov farmárov, ktorí sa uchádzajú o dotácie z rozpočtu Európskej únie (EÚ). Farmári musia deklarovať úrodu alebo pozemky a na základe platných pravidiel potom päť percent z týchto deklarácií podlieha kontrole. Centrum vypracovalo systém, ktorým možno automaticky pomocou satelitných snímok a ich spracovania zabezpečiť kontrolu spomínaných piatich percent.

Aký má z týchto aktivít SVC osoh Slovenská republika?
- Toto všetko je otvorené aj pre Slovensko.

Aké možnosti interakcie majú slovenské inštitúcie vo vzťahu k SVC? V ktorých oblastiach sa môžu presadiť?
- Vo všetkých oblastiach, v ktorých má SVC kompetenciu. Teda v oblasti tvorby a implementácie legislatívy pre chemickú a potravinovú bezpečnosť. Tu by som spomenul problematiku BSE, dioxínov v potravinách, havárií a s tým spojených krízových stavov. Ďalej v oblasti jadrovej bezpečnosti, ochrany životného prostredia, implementácie direktív, prípravy nových direktív, ochrany obyvateľstva. Menšou časťou sú aj výhľadové technologické, sociálne štúdie rozvoja spoločnosti v EÚ.

Zrealizovali sa už nejaké spoločné projekty SVC a Národného kontaktného miesta SR?
- Projekty sa realizujú medzi jednotlivými pracoviskami SVC a inštitúciami na Slovensku a v ostatných pristupujúcich krajinách. Samozrejme, všetky oblasti aktivity SVC sú otvorené. Ale špecificky pre to, aby sa Slovensko v prechodnom období rozhliadlo, zorientovalo a bolo schopné dobre a aktívne sa zapojiť sa spolupráce, vytypovalo sa asi tridsať projektov, ktoré sa otvorili len pre pristupujúce krajiny. Ich prvoradým cieľom bolo pomôcť pri implementácii európskej legislatívy. Uskutočnili sa tréningy ľudí, aby sa oboznámili s rôznymi direktívami, najmä v komplikovaných oblastiach potravinovej bezpečnosti, životného prostredia, ochrany ovzdušia, vody. Bolo to ročne asi sto rôznych workshopov, ktoré sa venovali ľuďom z pristupujúcich krajín.

Európsky rozpočet na roky 2007 až 2013, ktorý nedávno schválili, počíta až s 300-percentným rastom výdavkov na podporu a rozvoj vedy a výskumu, konkrétne z 1,9 percenta z HDP členskej krajiny na tri percentá. Slovensko vydáva na rovnaký účel len 0,68 percenta ročného HDP. Pomôžu aktivity slovenských vedcov v rámci SVC k tomu, aby slovenská veda a výskum získali doma patričný rešpekt a adekvátnu podporu a aby výdavky zo štátneho rozpočtu rástli adekvátne s rastom v EÚ?
- Musíme tieto výdavky zvyšovať. Ale zvyšovať musíme nielen tieto výdavky na vedu a výskum. V konečnom dôsledku to totiž môže byť kontraproduktívne. Hlavným cieľom vedeckej činnosti je získavanie a zväčšovanie nášho poznania, ktoré musíme využívať na vzdelávanie. Druhou, rovnako dôležitou časťou je aj využívať ich na rozvoj spoločnosti, ekonomiky, na jej posilnenie a na transfer technológií. Transfer technológií však už nemôže financovať štát, to je už parketa výrobných podnikov. Aj rozhodnutie Európskej rady a trojpercentný cieľ na rok 2013 hovoria o tom, že jedno percento pôjde z verejných prostriedkov, teda zo štátnych rozpočtov, a dve percentá zo súkromných zdrojov, teda z hospodárskej a podnikateľskej sféry. Pre Slovensko a jeho vedu a výskum neexistuje len jedna cesta, len jeden recept zvyšovania výdavkov zo štátneho rozpočtu. Zvýšenie výdavkov sa môže zrealizovať aj s pomocou európskych zdrojov. Budeme mať k dispozícii štrukturálne fondy aj európske výskumné programy. A spolupráca so SVC je jednou z ciest, ako zvýšiť úspešnosť Slovenska. Treba však pochopiť, že to nie je cesta z večera do rána. Samotné SVC nedáva granty ani peniaze. Ale spolupráca s ním otvára Slovensku cestu k poznaniu ďalších partnerov v členských krajinách EÚ a prostredníctvom týchto partnerov sa môžu slovenskí vedci a výskumníci uchádzať o väčšie prostriedky. O rádovo stotisíce až milióny eur.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/europa, menuAlias = europa, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 20:46