StoryEditor

Fond zhoršil svetu výhľad

23.04.2009, 00:00
Svetová ekonomika v tomto roku klesne asi o 1,3 percenta. Je to najhorší vývoj globálneho hospodárstva od druhej svetovej vojny. Ekonomickému spomaleniu sa nevyhne ani Slovensko.

 Vyplýva to z najnovšej pravidelnej polročnej správy Svetový ekonomický výhľad z dielne Medzinárodného menového fondu (MMF).

Komentár HN
Menový fond pritvrdil

Svetová ekonomika porastie polpercentným tempom. Tvrdil Medzinárodný menový fond ešte v januári. Svetová ekonomika klesne o 1,3 percenta. Pritvrdil Medzinárodný menový fond v apríli.

Za všetkým je kríza
Očakávaný prepad hrubého domáceho produktu je výraznejší, než fond predpokladal vo svojej jesennej predpovedi. Prognózy preto postupne upravoval. Ešte v januári sa predpokladalo, že svetová ekonomika si zachová aspoň polpercentný rast.

Podľa správy je dôvodom poklesu to, že svet je v "hlbokej recesii, ktorú spôsobila masívna finančná kríza a náhla strata dôvery na finančných trhoch“. Rozsiahle stimulačné opatrenia, ktorými sa vlády snažia na krízu reagovať, zatiaľ podľa fondu situáciu stabilizovali iba čiastočne.

Podľa člena Rady guvernérov Európskej centrálnej banky Axela Webera sa napríklad v eurozóne ešte neobjavili jasné známky zotavenia. Spomalenie tempa ekonomického poklesu však avizoval napríklad šéf americkej centrálnej banky Fed Ben Bernanke.

Tempo poklesu globálnej ekonomiky by sa malo od druhého štvrťroku zmierňovať. Oživenie hospodárstva nastane až na budúci rok. Rast HDP by sa mal v roku 2010 pohybovať okolo 1,9 percenta.

Aj u nás klesne
Pokles zasiahne aj Slovensko. Dôvodom našej recesie je podľa analytičky Slovenskej sporiteľne Márie Valachyovej kríza v eurozóne a s tým súvisiaci slabý zahraničný dopyt. "Prepad zaznamenal najmä priemysel a rast v službách nebude stačiť na jeho kompenzáciu,“ myslí si Valachyová. Takmer dvojpercentný rast nám fond predpovedá už na nasledujúci rok. Česko sa pritom spomalí výraznejšie o 3,5 percenta.

V niektorých krajinách strednej a východnej Európy sa ako problém ukazuje pokles realitného trhu. V kombinácii s rastom rizikového profilu krajiny môže mať taká situácia negatívny dosah na ekonomiku, pretože sa domácnostiam a firmám zhoršuje prístup k úverom.

"Ak tieto šoky sprevádza výrazné znehodnotenie mien, môže sa situácia ešte zhoršiť v krajinách, ktoré majú významnú nerovnováhu na účte platobnej bilancie,“ hovorí sa v správe MMF. To však nie je prípad Slovenska ani Česka.

Horšie na tom budú práve pobaltské krajiny, kde firmy a občania využívali financovanie v zahraničných menách. Tu bude prepad ekonomiky okolo desiatich percent.

Toxíny za štyri bilióny
Medzinárodný menový fond tiež najnovšie odhadol, že tzv. toxické dlhy bánk a finančných inštitúcií môžu celosvetovo dosiahnuť vyše štyri bilióny dolárov. Do tohto odhadu bol prvýkrát zahrnutý aj dlh Európy a Japonska. Podľa správy o Globálnej finančnej stabilite budú banky potrebovať viac kapitálu, aby sa im podarilo vyrovnať sa s odpismi a obnoviť dôveru investorov vo finančný systém. Doposiaľ banky na celom svete zvýšili kapitál zhruba o 900 miliárd dolárov.

Odpisy finančných inštitúcií v USA by mali byť 2,7 miliardy dolárov, čo je dvojnásobne viac, ako hovoril odhad fondu spred pol roka.

Analytici brokerskej spoločnosti J. P. Morgan sú optimistickejší a očakávajú, že americké banky čakajú ešte odpisy za 400 miliárd dolárov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/financna-kriza, menuAlias = financna-kriza, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. jún 2024 17:30