StoryEditor

Námorníkom na sladkom mori

09.06.2005, 00:00
Slováci sa stratili, zhodne tvrdili pred pár rokmi maďarskí hotelieri a majitelia reštaurácii. Dnes to už našťastie neplatí a slovenskí dovolenkári znovu objavili nielen Balaton s novými službami, ale čoraz viac sa zaujímajú o ďalšie atrakcie, ktoré táto turistická oblasť ponúka.

Z Bratislavy sa dostanete k "maďarskému moru" autom mimo hlavnej sezóny približne za dve a pol hodiny. V letných mesiacoch musíte počítať aspoň s hodinovým meškaním. Najkratšia cesta z hraničného prechodu Rajka vedie po diaľnici M1 do Győru, kde opustíte rýchlu cestu a ponoríte sa, na maďarské pomery, do nečakane kľukatej spleti vidieckych ciest. Cesta vás povedie popod slávny hrad Csesznek, mestečká Zirc a Veszprém až po vstupnú bránu južného Balatonu -- mestečka Siófok. Dlhšia, ale v lete neraz rýchlejšia a pohodlnejšia je cesta po diaľnici M1 do Budapešti a odtiaľ po M7 do Siófoku.
Na zoznámenie sa s celým Balatonom je jedna dovolenka málo. Kto si chce okrem kúpania vychutnať aj dostupné atrakcie, mal by navštíviť Balaton aspoň dvakrát. Vodná plocha má nekonečných 600 kilometrov štvorcových a pobrežie dĺžku takmer 200 kilometrov. "Maďarské more" sa ťahá z východu juhozápadným smerom v dĺžke 77 kilometrov. V najužšom mieste sú brehy od seba vzdialené iba 14 kilometrov. Severná strana pod čadičovými vrchmi je pokrytá riasami, ktoré vidno aj pod jazernými vlnami. Oproti južnej strane majú pláže oveľa prudší zráz a pre plavcov sú určite lepšie. ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/format, menuAlias = format, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 06:57