StoryEditor

Všadeprítomný životabudič

21.04.2005, 00:00
Tento lahodný nápoj je neoddeliteľnou súčasťou azda každého spoločenského či rodinného stretnutia. Objavením účinkov kávových zŕn začala káva písať svoju bohatú históriu. Na začiatku sa využívali len surové kávové zrná, ktoré sa vďaka ich povzbudzujúcim účinkom žuli.

Neskôr ľudia objavili, že oveľa chutnejší je príjemne aromatizovaný nápoj pripravený z pražených kávových zŕn, a preto začali hľadať spôsob ako kávu pražiť. V tom čase bolo možné kúpiť len zelenú kávu, ktorú museli veľmi zložito pražiť svojpomocne. Pretože spôsob ani dĺžka praženia neboli nikdy rovnaké, každá šálka kávy chutila inak. Až priemyselné praženie kávy zabezpečilo boom v pití kávy a táto surovina sa razom stala jednou z kľúčových komodít na svetových burzách.
Každodenný nápoj. Vďaka obsahu povzbudzujúceho kofeínu je káva nápojom dospelých, ale čoraz viac si získava obľubu aj u dospievajúcej mládeže. V minulosti často diskutovanú otázku škodlivosti kofeínu posunuli najnovšie lekárske výskumy na inú úroveň. Podľa nich obmedzenia na konzumáciu kávy platia len pre ľudí s vredovými alebo srdcovými chorobami. Naopak, v poslednom čase sa hovorí aj o preventívnych účinkoch kávy proti rakovine čriev. Popularita kávy ani napriek týmto rozdielnym názorom neklesá. Spracovatelia kávy a výrobcovia každoročne prichádzajú s novými výrobkami, z ktorých si každý môže vybrať tú "svoju" kávu. Stále nové zmesi a kombinácie robia z kávy neodolateľný každodenný nápoj. Avízujúci nárast cien kávy na svetových burzách v posledných mesiacoch bude pravdepodobne smerovať aj k istému zvýšeniu cien kávy na slovenskom trhu.
Čo robí kávu kávou? Káva obsahuje alkaloid kofeín, ktorý spôsobuje celkové osvieženie organizmu po jej vypití. V zrne je zastúpený 0,3 - 2,4 percentami. Príjemnú chuť a vôňu káve dodáva látka kofeol, vznikajúca pražením kávových zŕn. Je to kávový aromatický olej, ktorý je nositeľom chutí a vôní rozpustných vo vode. Chuť kávy, v nemalej miere, závisí aj od spôsobu a dĺžky praženia. Odborníci hovoria o rozličných stupňoch praženia. Káva môže byť bledá až škoricová, stredne pražená, stredne až silno pražená, vysoko pražená, dvojito pražená a veľmi tmavo pražená. Každý z týchto spôsobov praženia je vhodný pre iný typ prípravy kávy.
Vo Francúzsku sa používa väčšinou 100 % arabika, pije sa zriedenejšia ako napríklad v Taliansku. Taliani uprednostňujú kávu espreso s plnou výraznou chuťou, ktorej príprava umožňuje získať z kávy čo najväčšie množstvo vône. Nemecko používa nahrubo mletú svetlo praženú kávu, podiel espresa je malý. V Anglicku tvorí 80 % spotreby kávy instantná káva.
Obľúbená turecká káva. Na Slovensku je veľmi rozšírená tzv. turecká, správne nazývaná zalievaná káva. S pravou tureckou kávou má však len pramálo spoločné. Turecká káva sa pripravuje v špeciálnej nádobe - džezve - z mletej kávy, cukru a vody a do varu sa privedie až trikrát. Podľa majiteľa arménskej reštaurácie Ararat Ashota Grigoriana má však tento spôsob prípravy kávy korene v úplne inej krajine - v Arménsku. Pôvodné Arménsko bolo svojou rozlohou desaťkrát väčšie ako to dnešné. Súčasnú podobu má v dôsledku ovládnutia Tureckom, ktoré si spolu s územím privlastnilo aj zvyky a spôsoby Arménov. Preto aj turecká káva je vlastne arménska káva. Svedčí o tom veľa dôkazov. Najstaršie kaviarne v Londýne, v Prahe a dokonca aj v susednej Viedni založili Arméni. Podľa historických dokumentov mal Armén, ktorý založil najstaršiu kaviareň vo Viedni, aj exkluzívne právo na dovoz kávy do vtedajšieho Rakúska. Pravú arménsku kávu pripravenú v horúcom piesku možno ochutnať aj u nás, hoci v domácich podmienkach by sa pripraviť dala len ťažko. Arménska káva sa pripravuje zo zmesi kávových zŕn, ktorú tvorí 70 % arabiky a 30 % robusty. Arméni pražia kávu dvakrát a takto upraženú ju potom melú na veľmi jemný prášok až púder, ktorého konzistencia pri rozotretí pripomína krém. Z kávového prášku, vody a cukru sa v džezve v horúcom piesku pomaly pripravuje nápoj. Hneď ako začne vrieť, musí sa z piesku zobrať a káva je pripravená. Zaujímavosťou je, že pitie kávy sa v Arménsku spája aj s tradíciou veštenia z kávy. Preto je dôležité kávu podávať v bielom porceláne. Po vypití sa šálka prevráti hore dnom na biely papier a zvyšky v šálke sa nechajú vyschnúť. Zo vzniknutých obrazcov na dne šálky potom Arméni čítajú a predpovedajú budúcnosť. Na správnu identifikáciu obrazcov existujú špeciálne knihy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/format, menuAlias = format, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. november 2024 22:17