StoryEditor

Malé krádeže vo veľkom

22.04.2003, 00:00
Štyridsať rokov totality splodilo pojem socialistické rozkrádanie. Zmenou režimov sme tento jav doviedli do dokonalosti. Dnes tomu hovoríme šikovnosť. Viac v téme časopisu Formát.
  • Remišová: Nekradnúť je normálne
  • Odvrátená tvár ekonomiky
  • Ľudia neprestanú kradnúť, klamať a podvádzať. V minulosti si národ urobil zo štátu "dojnú kravu" a na pracoviskách patrilo takmer k spoločenskému bontónu ukrátiť majetok alebo rozpočet zamestnávateľa. Nekorunovanými kráľmi boli najmä mäsiari a pumpári.
    Myslieť si však v súčasnosti, že to všetko je preč a že máme nové hodnoty, je číra naivita. V prostredí, kde zrazu všetko meriame pravítkom rentability, sa bývalé socialistické rozkrádanie len transformovalo do nových podôb a rozmerov. Podľa znalcov spoločnosti sa "zbíjanie v miliónoch najnovšie nazýva demokracia šikovnosti a triumf schopností".
    Sociológovia sú zajedno, že 40 totalitných rokov síce zanechalo stopy v deformovanom vzťahu k "spoločnému" majetku, ale terajšie okrádanie bez predsudkov a zábran má aj iné podhubie.
    Nepokradneš. Keď sa Jana s Mariánom chceli zosobášiť v jednom z najznámejších bratislavských kostolov, absolvovali niekoľko lekcií katechizmu. Katolícky farár im dával základný prehľad o živote podľa cirkevných zákonov. V rámci vysvetľovania Desatora sa dotkol aj drobných krádeží. "Vysvetlil nám, že aj chápanie Božích prikázaní sa rokmi trocha modifikovalo. Že sa prispôsobuje dobe. To, čo však povedal o prikázaní Nepokradneš, mi vyrazilo dych," povedala, teraz už vydatá, Jana.
    Podľa farára treba reagovať aj na spoločenský jav, ktorým sú zamestnávatelia, čo nedoceňujú ľudí. Ak sa teda podľa farára cíti človek v zamestnaní finančne podhodnotený, môže si z práce odniesť drobné predmety v takomto finančnom vyjadrení. "Pochopila som to tak, že ak mám plat pätnásťtisíc a myslím si, že by som si zaslúžila dvadsať, môžem si z práce pomaličky odnášať drobnosti za päťtisíc," hovorí prekvapená Jana.
    Podľa sociológa Petra Ondrejkoviča dnešní mladí ľu...

    Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
    Zostáva vám 85% na dočítanie.
    menuLevel = 2, menuRoute = dennik/format, menuAlias = format, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
    26. apríl 2024 11:54