StoryEditor

Budú zo Slovákov Európania druhej kategórie?

07.03.2004, 23:00
Nenájdete ho v žiadnych oficiálnych dokumentoch. Politici o ňom neradi hovoria. Prieskumy sa mu vyhýbajú. Pocit Európana druhej kategórie však opantáva myseľ slovenského občana. O to viac, že sa blíži 1. máj -- dátum vstupu do Európskej únie.

V Bruseli mali donedávna iné starosti -- trápilo ich napríklad aj to, ako uľahčiť voľný pohyb domácich zvierat. Vtip? Od júla tohto roka by mali majitelia psíkov a mačičiek pri prechode z jednej krajiny únie do druhej nosiť špeciálne tetovanie, mikročip alebo európsky pas. "Je to významný krok pre voľný pohyb ľudí a ich domácich miláčikov..." vyjadril sa bruselský komisár David Byrne.
Zatiaľ čo komisia chvályhodne bojuje za poriadok a slobodu zvierat, v pristupujúcich krajinách rastie nespokojnosť ľudí s obmedzeniami, ktoré historické rozšírenie únie na východ budú sprevádzať. Spomedzi pätnástky členských krajín iba Veľká Británia a Írsko dodržali slovo a umožnia od 1. mája zamestnávanie občanov z pristupujúcich krajín. Aj to museli v Londýne a Dubline zvádzať tvrdé boje s miestnou opozíciou a bulvárnou tlačou, aj to napokon museli predsa len pohroziť, že ak Východoeurópania budú zneužívať ich sociálny systém, rýchlo ich pošlú domov. Aby sa vlk nažral, aj koza zostala celá, zamestnanec z Východu sa bude musieť povinne zaregistrovať.
Aké bude teda právne postavenie Slováka po 1. máji? "Európsky občan by mal mať rovnaké práva -- mal by mať možnosť pracovať, sťahovať sa za prácou, zobrať so sebou svoju rodinu, mali by sa na neho vzťahovať tie isté sociálne výhody vrátane podpory v nezamestnanosti... Toto posledné nám bude, samozrejme, chýbať," vysvetľuje pre FORMÁT Juraj Migaš, bývalý vedúci slovens...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/format, menuAlias = format, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. jún 2024 06:11