StoryEditor

Na vieru platíme všetci

14.04.2003, 00:00
Cirkvi dostávajú od štátu financie na platy duchovných a chod ústredí. Suma sa každoročne zvyšuje a v tomto roku dosiahne 670 miliónov korún. Viac v článku časopisu Formát.
  • Základné platy duchovných
  • Arcibiskup s platom 11-tisíc
  • Na Slovensku absolútne dominantná rímskokatolícka cirkev získa v tomto roku od štátu takmer 380 miliónov. Okrem platov farárov ich využije na chod ústredí -- diecézne a arcidiecézne úrady a Konferenciu biskupov Slovenska (tá má v rozpočte od štátu 3,6 milióna korún).
    Rímskokatolícka podobne ako ostatné cirkvi nahlasuje počty duchovných, podľa ktorých sa určujú prostriedky. V priebehu roka sa čísla korigujú podľa reálneho stavu. Je to pomerne zložitý účtovnícky systém, v ktorom musia byť veľmi presne vyúčtované položky. Štátne peniaze podliehajú rezortnej kontrole z ministerstva kultúry.
    Skromná výplata. "Momentálne je priemerný plat duchovných okolo 9 500 Sk. Nástupný plat absolventa bohosloveckej fakulty dosahuje 5 080 korún. S hodnostnými príplatkami sa mu ledva podarí prekročiť hranicu minimálnej mzdy," hovorí Ján Juran, riaditeľ cirkevného odboru ministerstva kultúry.
    "Arcibiskup s vyše 30-ročnou praxou zarobí 11-tisíc hrubého", pripomína Marián Gavenda, hovorca Konferencie biskupov Slovenska (KBS).
    V cirkvách, kde sa duchovní môžu ženiť, je takáto výplata dosť veľký problém. Cirkev navyše nie je ani rozpočtovou ani príspevkovou organizáciou a preto sa na platy duchovných sa nevzťahuje žiadna automatická valorizácia. "Pre platy duchovných platí nariadenie vlády 578 z roku 1990, ktoré bolo novelizované nariadením vlády 187 z roku 1997," hovorí Juran.
    Štyri bez koruny. Podľa ostatného sčítania obyvateľov sa viac ako 4,4 milióna Slovákov hlási k niektorému z vierovyznaní. Na Slovensku funguje oficiálne 16 cirkví. Každá z nich má právo požiadať o príspevok zo štátneho rozpočtu. Túto možnosť využíva dvanásť. Nie je to ojedinelý model. Majú ho v Česku, Grécku, Luxembursku či Belgic...

    Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
    Zostáva vám 85% na dočítanie.
    menuLevel = 2, menuRoute = dennik/hlavna-tema, menuAlias = hlavna-tema, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
    27. máj 2024 13:57