StoryEditor

Prvá dáma Ameriky

19.05.2005, 00:00
Ešte pred troma rokmi odmietli všetky newyorské vydavateľstvá zaradiť do knižného plánu jej životopis. Laura Bushová prišla v januári 2001 do Bieleho domu s imidžom moletnej naivky, ktorej úloha neprekročí protokolárny sprievod počas manželových ciest a štátnych recepcií. Nikto ani nečakal, že Laura sa čo i len pokúsi vystúpiť zo svojho tieňa.
Stalo sa. "Laura ukradla pódium Bushovi," hlásali titulky amerických denníkov po nedávnej recepcii pre akreditovaných novinárov v Bielom dome, počas ktorej prezident tradične zabáva publikum sériou gagov na vlastný účet. Tentokrát sa však o zábavu postarala prvá dáma. "Hádam im len nechceš opäť hovoriť ten otrepaný vtip," vzala pani Laura v istom momente mikrofón z manželovej ruky. "Zúčastňovala som sa týchto večerov roky a vždy som tu len ticho sedela. Nemyslite si, že vám tiež nemám čo povedať."
Prvá dáma vzápätí vpustila novinársky dav rovno do prezidentskej spálne. "Nedávno som mu povedala: George, ak chceš naozaj skončiť tyraniu vo svete, mal by si chodiť neskôr spávať. Udrie deviata hodina a Pán Zábava je v posteli, zatiaľ čo mne neostáva iné, ako pozerať Zúfalé gazdinky," zavtipkovala si Laura Bushová v narážke na dvojzmyselný titul obľúbenej televíznej show. "Dámy a páni, ja som tiež zúfalá gazdinka!"
Sála burácala smiechom, prvá dáma predniesla vopred pripravený scenár s nenútenosťou, hodnou profesionálneho zabávača. "Ako knihovníčka som trávila denne 12 hodín v knižnici. Môže mi niekto vysvetliť, ako som pri tom mohla stretnúť Georgea?" komentovala Laura Bushová notoricky známu skutočnosť, že jej manžel a knihy nejdú príliš dokopy.
Tragická nehoda. Laura Welchová-Bushová sa narodila v roku 1946 v texaskom Midlande. Zhodou okolností chodila do toho istého gymnázia ako neskorší veliteľ vojenských operácií v Iraku, generál Tommy Franks. "Zďaleka som nebol medzi spolužiakmi taký populárny, ako Laura," priznal pri istej príležitosti Franks, ktorý podľa bývalého riaditeľa školy "nebol práve najjasnejšou žiarovkou v košíku".
Šiesty november 1963 sa pre Lauru stal skoro osudným. Ako 17-ročná začiatočníčka s čerstvým vodičským preukazom prehliadla na križovatke stopku a zrazila sa s autom, v ktorom sedela jej vtedajšia láska, spolužiak Michael Douglas. Laura a jej spolujazdkyňa utrpeli menšie zranenia, Michael na následky havárie zomrel.
V policajných záznamoch je Laura označená ako jednoznačná vinníčka. Voči jej osobe však nebolo nikdy vedené žiadne súdne stíhanie. Bushovmu volebnému tímu sa podarilo celý škandál udržať mimo pozornosti médií aj vďaka tomu, že prvá dáma sa v minulosti striktne držala mimo akejkoľvek verejnej kontroverzie a médiá i opozícia jednoducho rešpektovali jej neutralitu.
Padli si okamžite do oka. "Keď ma George požiadal o ruku, musel mi sľúbiť, že nikdy nebudem musieť predniesť politický prejav. A ja som mu na oplátku sľúbila, že s ním budem chodiť každý deň behať jogging," zabávala Laura Bushová notoricky známou historkou tribúny počas predvolebnej kampane v roku 2004. Ani jeden z manželov slovo nedodržal. "Odvtedy som predniesla veľa politických prejavov, ale ani raz som s ním nebola behať - takže sme si úplne rovní," dodáva pani Laura.
Manželia Bushovci sa zoznámili v roku 1978 na záhradnej slávnosti, ktorú organizoval ich spoločný priateľ. Obaja išli na stretnutie s vedomím, že na ňom budú môcť stretnúť potenciálneho partnera.
Zasnúbili sa o šesť týždňov. "Jednoducho sme si hneď padli do oka. Obaja sme mali 31 a žili sme v očakávaní stretnúť životného druha a vstúpiť do manželstva," spomínala neskôr Laura Bushová. Georgea si obľúbila preto, že je s ním "veľa srandy". Okrem toho je "veľmi milý".
Obete mediálnym bohom. Keď si grécky kráľ Agamemnón potreboval udobriť more pred plavbou k Tróji, poslal po svoju dcéru a obetoval ju bohom. "Republikánski prezidenti nie sú voči svojim ženám počas obetných rituálov až takí krutí. Aj napriek tomu ich pravidelne obetujú, aby si (v čase nepriazne) udobrili mediálnych bohov," konštatuje na margo novoobjavených zabávačských kvalít Laury Bushovej komentátor New York Times John Tierney.
Ronald Reagan krotil kritiku na adresu márnotratnosti svojej ženy tým, že ju nechal počas banketu pre akreditovaných novinárov spievať v lacných handrách zo second handu. George Bush sa podľa kritikov snaží zastaviť narastajúci pokles svojej popularity tým, že jeho manželka rozpráva "intímnosti" z prezidentskej spálne.
V každom prípade je dnes pani Laura považovaná za najsilnejšiu zbraň, ktorá zostala imidžmakerom v Bielom dome k dispozícii pri záchrane klesajúcej prezidentskej popularity.
Policajt v Bielom dome. Hrdina Watergateskej aféry, novinár Bob Woodwards spomína, ako na Bushovom ranči v Texase kedysi spovedal prezidenta pre jednu zo svojich kníh. George W. Bush mu okrem iného rozprával, aká odvážna bola jeho manželka bezprostredne po 11. septembri 2001. Vtom však vošla do miestnosti Laura a všetko poprela. "Bola som vystrašená," vyhlásila vraj a ukazujúc prstom na manžela dodala: "A on, on tiež nemohol spávať. Celé noci bol hore."
Amerika bola vo vojne proti svetovému teroru a George W. Bush zaprisahával krajinu, že musí dostať Usamu Bin Ládina "živého alebo mŕtveho". Laura, ktorá manžela otvorene vyzývala, aby "zmiernil slovník", hrá podľa Woodwardsa v Bielom dome úlohu bezpečnostného ventilu. "Je ako policajt, ktorý ho neustále krotí. Ona je tým, komu musí skladať účty."
Keď koncom 70. rokov George W. Bush čoraz viac prepadal alkoholu, bola to vraj Laura, ktorá sa mu v kritickej chvíli postavila zoči-voči a povedala: "Buď ja, alebo Bourbon." Bushovský klan historku viacnásobne poprel. Možno sa to tak doslovne naozaj nestalo, pani Laura však rozhodne nemienila mlčky tolerovať narastajúcu závislosť svojho muža. "Podľa mňa pil príliš veľa. A on vie, že to bola pravda," spomínala neskôr.
Neuveriteľné modré oči. "Ľudia ma často titulujú Prvá dáma. Ja by som bola omnoho radšej, keby ma jednoducho volali krstným menom," priznala sa pred poslednými voľbami Laura Bushová vo večernom televíznom show komika Jaya Lena. Sám prezident ju pri istej príležitosti nazval s familiárnou intímnosťou "hrčka v mojej posteli".
Na začiatku svojho prvého volebného obdobia sa Bush pochválil, že má "ideálnu ženu pre svoju kariéru, ktorá sa ma nesnaží zatieniť." Bola to s veľkou pravdepodobnosťou narážka na Billa a Hillary Clintonovcov, u ktorých bolo najmä v posledných mesiacoch prezidentúry jasné, že prvé husle v manželstve hrá žena. Bushov výrok sa však teraz vracia do Bieleho domu ako bumerang. Pani Laura nielenže hrá čoraz významnejšiu úlohu vo verejnom živote, podľa mnohých sú aj jej verejné vystúpenia zvyčajne omnoho štátnickejšie, ako texaská streľba od boku v podaní jej manžela.
Jej obľúbenou knihou sú vraj Dostojevského Bratia Karamazovci. Okrem toho má rada návrhy dekorácií interiérov. "Mám rada domy a nábytok, vyžívam sa v tom," vyznáva sa Laura Bushová. Má relatívne málo, ale zato veľmi kvalitných a vkusných šperkov, ktoré nosí na verejnosti. Vraj nerada nakupuje hotové šaty, všetko si necháva šiť na mieru.
Kostýmy na slávnostné príležitosti jej šije známy taliansky návrhár Oscar de la Renta. "Viete, ona má tie najneuveriteľnejšie modré oči. Noc je časom pre fantáziu a modrá išla skvele k jej očiam," tvrdil De la Renta v rozhovore s moderátorom CNN Larrym Kingom na margo farby šiat, ktoré si u neho prvá dáma objednala pre januárový prezidentský inauguračný bál.
Francúzsky bozk. Prelomovým momentom vo verejnej kariére Laury Bushovej bola cesta do Paríža v októbri 2003, kde ako americká veľvyslankyňa dobrej vôle slávnostne obnovila prerušené americké členstvo v UNESCO. Sedem mesiacov od pádu Bagdadu boli Washington a Paríž ešte stále na vojnovej nohe. Laura Bushová sa stretla s Jacquesom Chiracom v Elyzejskom paláci a fotografia galantného prezidenta, bozkávajúceho ruku manželky svojho rivala obletela svet.
Prvá dáma má na snímke neopakovateľnú grimasu, akoby chcela povedať: Čoho všetkého sú ešte títo Francúzi schopní. "Ak hovoríme o Laure, tá sa práve vrátila z veľmi citlivej diplomatickej misie - asi ste videli obrázok v novinách," vyhlásil v tých dňoch s neskrývanou iróniou George W. Bush na večeri pre republikánskych donorov. "Som každopádne hrdý na to, že reprezentovala našu krajinu, pretože to robí s takou prirodzenou dôstojnosťou," dodal celkom vážne prezident.
Laura For President? Veľkú skúšku taktu a diplomacie však Laura Bushová zložila počas prezidentskej kampane v roku 2004. Jej "rivalka", manželka Johna Kerryho Teresa Heinzová sa o nej v istom interview vyjadrila, že Laura Bushová na rozdiel od nej nikdy nemala "skutočné zamestnanie".
Slová Teresy Heinzovej, známej svojou prostorekosťou vyvolali v republikánskom tábore búrku v pohári vody. "Kečupová milionárka by mala lepšie vážiť slová," hromžili republikánski komentátori. "Teresa asi zabudla, že Laura bola učiteľkou a knihovníčkou. Okrem toho je matkou dvoch detí - ako keby to samé o sebe nebolo dôstojné zamestnanie!"
Teresa Heinzová sa musela ospravedlniť. Samotná Laura Bushová však jej faux pas komentovala s ústretovým priateľským tónom: "Vôbec sa ma to nedotklo. A nemala sa za čo ospravedlňovať. Ja dobre viem, aké zradné niekedy dokážu byť novinárske otázky."
Laurina jednoduchá a úprimná odpoveď získala republikánom viac sympatizantov v demokratickom tábore, ako stovky miliónov dolárov, ktoré počas kampane minul jej manžel na televíznu reklamu. "Nemohli by sme mať za prezidenta Johna Kerryho s tým, že prvou dámou by bola Laura Bushová?" kládol si vzápätí otázku jeden z demokratických televíznych komentátorov.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/iformat, menuAlias = iformat, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 15:17