StoryEditor

E- smog: hazard civilizácie?

19.01.2003, 23:00
Strašiak zvaný elektromagnetický smog s nami nažíva už niekoľko desiatok rokov, ale povedomie o jeho sile a moci v nás zatiaľ zapustilo iba slabé korienky. Sami na sebe robíme obrovský pokus - ako pôsobí efekt elektromagnetického žiarenia, ktorý dostal príznačné pomenovanie e-smog.
  • Na smog reaguje aj technika
  • Je všade okolo nás, aj keď ho nevidno. Nemá žiadnu chuť ani zápach. Zatiaľ sa iba potvrdzuje stará pravda, čo oči nevidia - srdce nebolí. Aj keď niektorí vedci varujú, že o niekoľko rokov nebude ekologickou hrozbou číslo jeden skleníkový efekt, ale elektromagnetické zamorenie Zeme.
    Elektromagnetický smog produkujú veci, ktoré by nám mali život uľahčovať. Oveľa viac smogu než nízko výkonné spotrebiče, ktoré denne zapĺňajú náš život, vyžiaria napríklad rozvody vysokého napätia. Ale potenciálne riziko televíznych prijímačov, počítačov, mobilných telefónov, mikrovlnných rúr, tlačiarní, fotokopírovačiek, hračiek na diaľkové ovládanie, či dokonca holiacich strojčekov alebo fénov je v ich množstve. Efekt sa miliónmi kusov znásobuje.
    Chaotické výsledky? Podľa dostupných zdrojov sa skúmaním efektov elektromagnetického smogu ľudstvo zaoberá od druhej svetovej vojny. Prvenstvo sa pripisuje sovietskym vedcom. Opísali biologicky škodlivé účinky elektromagnetických polí vyžarovaných z rozvodov elektrickej energie a elektrospotrebičov, uzákonili veľmi prísne bezpečnostné normy na ich výrobu a inštaláciu. Na druhej strane neváhali svoje poznatky okamžite použiť ako zbraň a tridsať rokov (1949 - 1979) ožarovali objekty americkej ambasády mikrovlnami. Americkí lekári dlho nemohli prísť na to, prečo diplomatický personál v Moskve trpí poruchami krvotvorby, chronickou únavou a ďalšími zdravotnými problémami.
    Obavy, že by mohol mať elektromagnetický smog vplyv na zdravie, sa začali šíriť až po preklade sovietskej štúdie do angličtiny o desať rokov neskôr a po založení amerického prieskumu s cieľom študovať dôsledky ožiarenia na zdravotný stav personálu ambasády.
    Zodpovednú a jednoznačnú odpoveď o škodlivosti alebo neškodlivosti elektromagnetického smogu dnes nikto nepovie. Výsl...

    Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
    Zostáva vám 85% na dočítanie.
    menuLevel = 2, menuRoute = dennik/iformat, menuAlias = iformat, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
    28. máj 2024 13:26