StoryEditor

Michel Brunet - ku koreňom ľudského rodokmeňa

19.01.2003, 23:00

Keď vlani profesor Michel Brunet oficiálne oznámil objav pravdepodobne najstaršieho známeho ľudského predka z doby pred takmer siedmimi miliónmi rokov -- druhu Sahelanthropus tchadensis alebo familiárne miestnym názvom z lokality objavu -- Toumaia, hovorilo sa o paleoantropologickom náleze storočia. To je asi trochu prehnané, ale ak by niekto zostavoval historický rebríček, nový objav by určite musel zaradiť do prvej desiatky. Ak sa potvrdí jeho datovanie a ďalšie nájdené fosílie toho istého druhu umožnia vysvetliť zvyšné nejasnosti, azda aj do prvej päťky.
Formálny vedecký opis príslušných fosílnych nálezov uverejnil v dvoch článkoch prestížny multidisciplinárny časopis Nature. Prvý sa venoval samotnému nálezu, druhý jeho datovaniu pomocou fosílií súdobých živočíchov. Pod prvý článok sa podpísalo 38, pod druhý 21 ľudí. No jedno meno spomedzi všetkých vynikalo -- Michel Brunet. Človek, ktorého odhodlanosť, nadšenie, vedecká profesionalita a osobná integrita sa najviac zaslúžili o tento úspech prvej kategórie.
Od cicavcov k hominidom. Michel Brunet (63) je profesorom paleontológie na Université de Poitiers v juhozápadnom Francúzsku, v kraji Poitou-Charentes. Pomaly už v dôchodkovom veku, má za sebou boh...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/iformat, menuAlias = iformat, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 07:13