StoryEditor

Európa v pote a na grile

18.08.2003, 00:00
Vlani starý kontinent zaplavila voda, dnes sa topí vo vlastnom pote. "O niekoľko rokov či desaťročí sa môže tento fenomén stať bežnou realitou," tvrdí expert z medzivládnej komisie OSN pre klimatické zmeny Martin Beniston.

Horúčavy nemajú zľutovanie. Popri teplotách, ktoré sa dostávajú do historických tabuliek, sa tak aj prievan stal, s trochou nadsadenia, pozitívnym hrdinom. Lebo dôvodov na úsmev je málo.
V Portugalsku už zhorel les s rozlohou Luxemburska, horia lesy aj v inak chladnejšej západnej Európe. Počet obetí sa počíta na desiatky, iba vo Francúzsku za jeden týždeň vyše sto - vysokým teplotám nedokáže vzdorovať srdce. Podľa vedcov si na to budeme musieť zvyknúť. A tak jediné, čo stojí za úsmev, je prečítať si, že sa konzervatívni Angličania majú o čom rozprávať, keďže také počasie nezažili. Stávkové kancelárie v Británii padli za obeť teplu ako prvé - zahazardovali viac, než sa patrí, keď ponúkli vysoké výhry pre tých, ktorí uhádnu, či padne teplotný rekord. Prišli tak o vyše pol milióna libier. "Naozaj tu také extrémne horúčavy neboli, žiadalo sa z...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/iformat, menuAlias = iformat, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 06:19