StoryEditor

"Veľký Satan" opäť ukazuje na Teherán

30.06.2003, 00:00

S narastajúcim počtom amerických obetí začína verejnosť v USA prehodnocovať postoj k Iraku. Napriek tomu sa Bushova zahraničná politika doma ešte stále teší presvedčivej podpore. Rovnako ako prípadný vojenský zásah proti Iránu, ktorý má v posledných dvoch mesiacoch stabilnú 55-percentnú podporu.
Plány washingtonských jastrabov vyrovnať sa vojensky s režimom v Teheráne sa snaží tlmiť minister zahraničných vecí Colin Powell, ktorý označil podobné špekulácie za "absolútne nepravdivé". Powellov námestník John Bolton však dodáva, že "všetky možnosti musia zostať na stole".
Situácia vo Washingtone začína pripomínať obdobie, ktoré viedlo k vojne s Irakom: protirečivé informácie odrážajúce vnútorný zápas jastrabov a holubíc.
Nové nukleárne preteky. Newt Gingrich, bývalý vodca republikánov v Kongrese, volá na stránkach prestížneho magazínu Foreign Policy po radikálnych zmenách na ministerstve zahraničných vecí. "Ak minister nesúhlasí s politikou Bieleho domu, mal by odstúpiť," nechal sa počuť Gigrich na Powellovu adresu.
Spojené štáty vyčítajú Iránu predovšetkým pokračujúce práce na vlastnom jadrovom programe, pokus o zasahovanie do vývoja v susednom Iraku a podporu medzinárodného terorizmu.
Irán tvrdí, že jeho jadrový program sleduje výlučne mierové účely. Na prvý pohľad je naozaj nezvyčajné, že krajina s obrovskými zásobami ropy a plynu investuje mili...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/iformat, menuAlias = iformat, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 23:18