StoryEditor

Estónsko

17.05.2004, 00:00
Najmenšia pobaltská krajina otvorila pracovný trh napriek vysokej nezamestnanosti

Hoci je v Estónsku bez práce takmer každý desiaty práceschopný obyvateľ (priemerná miera nezamestnanosti je 9,9 %), pobaltská krajina povolila voľný pohyb osôb a pracovných síl pre všetkých občanov Európskej únie. Najvyššia nezamestnanosť je na severovýchode krajiny (18,6 %), naopak najnižšia na západe (6,5 %). Problém nájsť prácu majú najmä obyvatelia vidieka a ľudia starší než 45 rokov, ktorí nemajú žiadne odborné vzdelanie.
Pracovné ponuky. Zatiaľ estónske úrady nerobili žiadnu analýzu potrieb pracovného trhu, ale podľa úradov práce je v krajine momentálne nedostatok kvalifikovaných robotníkov a zamestnancov v službách. Konkrétne rezort cestovného ruchu potrebuje viac kuchárov a čašníkov a na leto aj ochrankárov do turistických centier. Estónsko je totiž hodnotené ako menej bezpečná krajina. Vo veľkom sa tu kradnú autá, vykrádajú byty a olúpený turista na ulici tiež nie je raritou. Úrady preto odporúčajú cudzincom, aby nechodili po zotmení na neosvetlené a opustené miesta a aby sa najmä vo veľkých mestách vyhýbali styku s neznámymi ľuďmi.
V priemysle sú potrební najmä robotníci na spracovanie kovov (zvárači, kováči a sústružníci) a na prácu s drevom (výrobcovia nábytku a obsluhu strojov na obrábanie dreva). Veľký dopyt je aj po stavbároch.
Problémy nájsť zamestnanie majú sekretárky, odborníci na výpočtovú techniku, automechanici, krajčírky a odevní dizajnéri.
Úrady. Pre bývalú socialistickú krajinu je stál...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/iformat, menuAlias = iformat, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 05:58