StoryEditor

Naši inžinieri americkými čašníkmi

24.05.2004, 00:00
Tak ako kedysi, aj dnes odchádzajú mladí ľudia za prácou za "veľkú mláku". Dnes to však nesie módny názov: Work and Travel. Je to iné než emigrácia?

Každý rok odchádza do Spojených štátov amerických množstvo slovenských vysokoškolákov, aby na vlastnej koži skúsili zostať odkázaní len sami na seba. Ak by sa čokoľvek stalo, musia si svoje problémy vyriešiť na mieste. Programy Work and Travel (Cestuj a pracuj) sprostredkúvajú slovenské agentúry a medzi mladými ľuďmi sú veľmi populárne.
Vstupné nie je malé. Začiatočné náklady na letnú prácu v Amerike sú dosť vysoké, od päťdesiat- až do stotisíc korún. Zárobok ich však pracovitému študentovi spoľahlivo vykryje asi po dvoch mesiacoch. V agentúrach ponúkajú dve možnosti. Buď si študent nájde prácu sám, alebo si priplatí a vhodnú prácu mu nájde agentúra. Potom mu už zostáva len čakať na správy od amerického zamestnávateľa, absolvovať interview, vybaviť víza na ambasáde, a môže cestovať. Samozrejme, musí stihnúť urobiť včas všetky skúšky, aby odlietaval s "čistým štítom".
Prečo do USA. S klesajúcim dolárom už prestávajú byť americké mzdy až také atraktívne, ale stále je o čo stáť. Hodinová pláca sa pohybuje od piatich do dvanástich dolárov na hodinu. Systém funguje tak, že čím vyššie náklady má študent na mieste, tým vyšší je hodinový zárobok. Najväčší záujem je o pozície čašníkov. Aj keď majú fixný plat iba 2,15 dolára na hodinu, zarobia si oveľa viac na prepit...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/iformat, menuAlias = iformat, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 11:35