StoryEditor

Zaprivatizujme si znovu

23.02.2003, 23:00
Postoj vlád k privatizácii sa mení s každou z nich. Najskôr panoval názor, že rodinné striebro sa nepredáva, potom, že štát je najhorší vlastník. V súčasnosti platí, že dôvodom privatizácie sú reformy. Viac si prečítajte v téme Formátu.
  • Záujmy štátu môžu zabezpečiť kvalitné zmluvy
  • O koľko miliárd sa hrá
  • Už pred dvanástimi rokmi sa hovorilo, že čím skôr siahne hospodárstvo ktorejkoľvek krajiny bývalého sovietskeho bloku po radikálnych zmenách fungovania ekonomiky, tým menej bolesti zažijú jej občania. Za Mečiara sa istý čas o reformách nehovorilo a minulá Dzurindova vláda ostala vo svojich postojoch voči nim nerozhodná. Hospodárstvo Slovenska po radikálnych krokoch nesiahlo. Reformy zdraželi a stali sa akousi zárukou toho, že sa bude musieť privatizovať. Lebo na reformy treba čo najskôr peniaze, a tie možno takmer okamžite získať predajom majetku štátu.
    Vláda potrebuje peniaze. V najbližších rokoch musí splatiť takmer 123 miliárd korún zahraničného dlhu a mala by uhradiť takmer 274 miliárd domáceho dlhu. Najpravdepodobnejšie sa to skončí preklopením dlhu, vydaním nových dlhopisov a bude treba splatiť iba časť peňazí. V blízkej budúcnosti sa tiež ukáže, či a koľko ostane na bedrách krajiny z takmer 141 miliárd korún úverov a úrokov, na ktoré svojho času zobrala vláda štátnu záruku. Okrem toho vláda potrebuje peniaze na dôchodkovú reformu a zmeny vo fungovaní zdravotníctva i školstva.
    Preto sa predstavitelia vládnej...
    Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
    Zostáva vám 85% na dočítanie.
    menuLevel = 2, menuRoute = dennik/iformat, menuAlias = iformat, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
    03. máj 2024 02:59