StoryEditor

Taviaci kotol, v ktorom sa rodí Amerika

18.08.2003, 00:00

Prižmúril som oči. Stačilo si odmyslieť bejzbalové šiltovky a mejkapy a mohli sme byť pokojne niekde na Spiši alebo vo Svidníku.
Do Hazletonu som prišiel písať príbeh o Slovákoch. Ako pred sto rokmi hľadali šťastie v amerických baniach. V hlave som mal obraz múzea prisťahovalectva na Ellis Island v newyorskom prístave, kadiaľ na prelome 20. storočia prešli milióny emigrantov. Pre mnohých sa americký sen skončil hneď tu -- stačilo podozrenie z tuberkulózy alebo šedý zákal, a prísni lekári poslali nešťastníka domov.
V pamäti mi utkveli najmä dobové plagáty so strýčkom Samom: "Ak chceš byť v Amerike úspešný, nauč sa po anglicky," vítal nových prisťahovalcov zo všetkých strán. Američania tomu hovoria 'melting pot' -- veľký taviaci kotol, v ktorom sa z desiatok jazykov, rás a náboženstiev rodí "Národ".
Posledný prírastok. V malej mexickej reštaurácii na hazletoneskej Wayoming Street dostanete ľahký obed za neuveriteľných 50 centov. Majiteľ Julio Gomez dokončuje maľovku nového interiéru, jeho "anglická" partnerka Elizabeth medzitým obsluhuje prvých hostí, ktorí sa začínajú zbiehať k obedu.
Medzi zákazníkmi sú takmer výlučne miestni "Latinos" -- najmä Mexičania a Portoričania. "Otvorili sme asi pred rokom," vysvetľuje španielskou angličtinou Julio. "Možno by sme mali robiť väčšiu reklamu medzi 'Američanmi', ale zatiaľ ide biznis celkom dobre aj bez toho."
Latinos sú posledným prírastkom do hazletonského babylonu národov. Prichádzajú z neďalekého New Yorku a New Jersey. Starousadlíci na nich pozerajú cez prsty. "Sú lacní a kazia pracovný trh; sú špinaví; majú veľa detí -- v jednom dome sa ich tlačia aj tri rodiny; neplatia dane," počujete rovnaké argumenty takmer zo všetkých strán.
Etnické dedičstvo. Ložiská uhlia objavili v severovýchodnej Pennsylvánii niekedy okolo roku 1830. Prvým osadníkom -- nemeckým drevorubačom -- ho vraj ukázal jeleň, ktorý ho vyhrabal zo zeme. Miestny antracit je kráľom medzi uhlím. Na slnku sa leskne ako oceľ, má vysokú výhrevnosť, horí bez dymu a nezostáva po ňom takmer žiadny odpad.
"Revír, ktorý sa tiahne od Scrantonu cez Wilkes-Barre, Hazleton až p...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/iformat, menuAlias = iformat, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 02:51