StoryEditor

Milióny nikomu nechýbajú

Vďaka rozhodnutiam exministerky privatizácie Márie Machovej a jej štátneho tajomníka Vladimíra Drozdu príde možno štát o 42,3 milióna korún z osobitného účtu ministerstva. Podľa reakcií kompetentných sa však zdá, že to zasa až také vážne nie je.
  • M. Machová: "Konali sme zodpovedne"
  • Málo alebo veľa?"
  • Minister hospodárstva Robert Nemcsics poslal kontrolu na ministerstvo privatizácie. K tomuto rozhodnutiu mu asi pomohlo aj to, že jeho rezort sa po zmene kompetenčného zákona zlúčil práve s privatizačným rezortom exministerky Márie Machovej. Kontrolóri sa sústredili najmä na osobitný účet ministerstva privatizácie, ktorý sa preslávil už za čias úradovania ministrov Dolgoša a Bisáka. Na osobitný účet sa mali od roku 1991 ukladať peniaze z malej privatizácie. Miliardy však malo ministerstvo privatizácie protizákonne prevádzať na Fond národného majetku, ktorý ich používal na iné účely, než na aké boli určené. Obaja exministri sú dnes vyšetrovateľmi obvinení zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a sprenevery.
    Tentoraz sa kontrolóri zamerali na nakladanie s peniazmi z osobitného účtu za šéfovania Machovej a zistili, že sa s nimi nakladalo prinajmenej pozoruhodným spôsobom. Napokon, 42 miliónov nie je maličkosť.
    Osobitné účty nie sú ničím zvláštnym -- majú ich viaceré ministerstvá a ústredné orgány štátnej správy. Ukladajú si na ne peniaze získané inak ako z rozpočtu. V prípade dnes už bývalého ministerstva pre správu a privatizáciu národného majetku boli na účtoch príjmy z privatizácie. Peniaze z osobitných účtov sa často ocitajú vo forme termínovaných úložiek v komerčných bankách, aby sa zhodnotili. Žiaden predpis na to, ako s takýmito peniazmi presne nakladať, však neexistuje. Všetko závisí od rozhodnutia kompetentného šéfa štátneho orgánu. A tak ministerka Machová rozhodovala... Nie je zrejme celkom nepodstatné, že skúmaním podmienok na výber bánk na uloženie prostriedkov z osobitného účtu alebo analyzovaním podmienok na prolongovanie vkladov nebol za ministerky Machovej poverený žiaden zamestnanec ani komisia či poradný orgán. A aby toho nebolo málo, podľa našich informácií spomínaná kontrola zistila, že na výber bánk sa nekonalo ani výberové konanie.
    Načo preverovať banku? Viacerí majú ešte v pamäti sériu problémov niektorých bánk spred niekoľkých rokov. Jednou z nich bola aj Slovenská kreditná banka (SKB), na ktorú v júli 2000 vyhlásili konkurz. Samozrejme, po predchádzajúcej nútenej správe z apríla toho istého roka. Práve v tejto banke sa však ocitlo takmer 120 miliónov korún z osobitného účtu ministerstva privatizácie. Kontrolóri z ministerstva hospodárstva, ktoré s dnes už neexistujúcim ministerstvom privatizácie sfúzovalo, zistili, že za výberom banky bolo práve rozhodnutie exministerky Márie Machovej a jej štátneho tajomníka Vladimíra Drozdu. Mimochodom, Machová je v súčasnosti riaditeľkou Daňového riaditeľstva SR a Drozda je vedúci služobného úradu ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií. Termínovaný účet v problematickej banke ministerstvo takmer rok prolongovalo. Navyše, podľa záverov kontroly, bez priebežného skúmania dôveryhodnosti banky. Kontrolóri to označili za "nedostatočne obozretne konanie" ministerstva. Vklad vo výške 119,7 milióna sa v SKB nachádzal ešte v apríli roku 2000, keď už na ňu bola uvalená nútená správa. To bolo aj podľa nami zistených poznatkov svedectvom toho, že kredibilitu SKB počas celého roka predstavitelia ministerstva nedostatočne skúmali. Napokon, aj minister Nemcsics v rozhovore pre FORMÁT pripustil, že to bolo v čase, keď "existovali signály o SKB, že to nie je najbonitnejšia banka, navyše to bolo v období, keď viacero bánk malo podobné problémy". Samotný výber banky "spoza stola, bez zvolania komisie alebo bez ponuky na trh, aby získal čo najlepšie podmienky na zhodnotenie peňazí", kritizoval aj minister Nemcsics.
    "Eseročka", konkurz a zmenky. Ešte zaujímavejší bol osud peňazí po tom, čo sa už SKB dostala do poriadnych problémov. Jednu časť pohľadávky ministerstvo postúpilo Závodom SNP v Žiari nad Hronom, ktoré 78 miliónov korún splatili 30. apríla 2001. Aj táto skutočnosť dokumentuje, že s pohľadávkou voči SKB mohlo a zrejme aj malo ministerstvo narábať inak, hoci exministerka Machová sa podľa našich informácií bráni aj časovou tiesňou. Prinajmenej podľa vyjadrenia ministra Nemcsicsa vraj na výsledky kontroly Machová reaguje tvrdením, že od vtedajšieho ministra financií sa o uvalení nútenej správy na SKB dozvedela iba niekoľko dní predtým.
    O pohľadávke na zvyšných 42,3 milióna Machová rozhodla inak. Ministerstvo ju postúpilo bratislavskej firme Europa Tours, s. r. o., s 300-tisícovým základným imaním. Europa Tours mala ručiť dvoma nehnuteľnosťami v Bratislave. Ich nadobúdacia hodnota vtedy bola o deväť miliónov nižšia -- vyčíslili ju na 34 miliónov. Zápis záložného práva do katastra nehnuteľností sa však nikdy neuskutočnil. Dôvod? Prieťahy pri podpise záložných zmlúv. Podľa našich zistení Europa Tours odďaľovala podpísanie základnej zmluvy a nereagovala ani na výzvy rezortu privatizácie. K podpisu došlo až v čase, keď už firma vedela, že je na ňu vyhlásený konkurz. Pred ministerstvom to však zatajila. Hoci ministerka Machová na ňu pre takéto konanie podala trestné oznámenie, je prinajmenej podivuhodné, že pohľadávku vo výške 42 miliónov korún dostala spoločnosť v konkurze a kompetentní pracovníci ministerstva to neboli schopní zistiť.
    Zákon menej dôležitý než iné? Firma ručila ešte aj inak -- bianko zmenkami. Jednu z nich ministerka Machová v čase konkurzu aj vystavila. Znela na 939-tisíc korún, vraj podľa zostatku, ktorý mala ešte firma na účtoch. Europa Tours však nikdy žiadnu zmenku v prospech ministerstva privatizácie neuhradila.
    Práve to, že Machová a Drozda súhlasili, aby Europa Tours ručila zmenkami, hodnotia kontrolóri ako porušenie zákona o rozpočtových pravidlách. Ten totiž vyslovene zakazuje rozpočtovým organizáciám vystavovať, nadobúdať a prijímať zmenky.
    Desať miliónov by sa malo vrátiť. V čase, keď súd vyhlásil na Europa Tours konkurz, pohľadávka ministerstva aj s úrokmi dosiahla výšku 47 miliónov korún. Správkyňa konkurznej podstaty usúdila, že ministerstvo by nemalo dostať menej než desať miliónov.
    Zdá sa teda, že z pôvodných takmer 120 miliónov uložených v SKB je zrejme vyše 30 miliónov nenávratne stratených. Či to bude dôvodom na konanie orgánov činných v trestnom konaní, nevedno. FORMÁT oslovil viacerými otázkami aj exministerku Machovú, ktorá však napriek prísľubu promptnej odpovede do redakčnej uzávierky neodpovedala.
    Výsledky ministerskej kontroly nespochybňujú, že exministerka Machová a jej bývalý štátny tajomník porušili prinajmenej jeden zákon, zákon o rozpočtových pravidlách. Minister hospodárstva Robert Nemcsics však na margo tohto konania hovorí, že "to nie je v kategórii závažného porušenia zákona tak, aby sme exaktne mohli hovoriť o nejakej priamej trestnej zodpovednosti, aspoň z hľadiska zistenia kontroly MH". Na otázku, či teda nebude voči nikomu vyvodená trestnoprávna zodpovednosť, síce nechcel "obhajovať nejakú beztrestnosť konania", doslovne však povedal: "Ak niekto porušil zákon o rozpočtových pravidlách, je to vec, ktorá z laického hľadiska nie je nejaká fatálna. Rozpočtové pravidlá sa v bežnej prevádzke porušujú, nechcem povedať, že často, ale jednoducho ten zákon je rigorózny a niekedy nezohľadňuje podmienky, keď momentálne treba reagovať, ale to nikoho neospravedlňuje."
    Zatiaľ jediným pozitívom celej kontroly je, že všetky peniaze z osobitného účtu minister stiahol z komerčných bánk do Národnej banky Slovenska a na pohľadávku voči firme Europa Tours dohliada jeden zamestnanec ministerstva, čo doteraz nebolo.
    Otázkou však naďalej zostáva, či sa výsledky ministerskej kontroly dostanú až k vyšetrovateľovi. Robert Nemcsics hovorí: "Ministerstvo to posúdi, je možné, že to pôjde k vyšetrovateľovi, ale je možné aj to, že to k vyšetrovateľovi nepôjde. Ja nie som právnik."
    menuLevel = 2, menuRoute = dennik/iformat, menuAlias = iformat, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
    25. apríl 2024 02:55