StoryEditor

Planéta Žehra

08.09.2003, 00:00
Vzduchom lietali sekery, mačety, vidly... Svedkovia hromadnej bitky od hrôzy omdlievali. Cez bariéru rodinných klanov, medzi ktorými dominujú Mižigarovci, je ťažké zistiť, čo sa vlastne v Žehre udialo. Je zrejmé, že sa pobili bratranci s bratrancami. Je v pozadí úžerníctvo?

Vláda aj mimovládne organizácie už investovali do bytovej a sociálnej infraštruktúry vo východoslovenskej Žehre nemalú energiu a financie. Romantické obrázky, ako premiér Mikuláš Dzurinda a komisár EÚ pre rozšírenie Günter Verheugen tancujú s obyvateľmi na rozkvitnutej lúke, nedávno obleteli mediálny éter. "Veď to s tými našimi Rómami nie je také beznádejné," povedali si asi mnohí vidiac, ako si príčinliví Žehrania svojpomocne stavajú nové bytovky a ako s výraznou pomocou armády Spojených štátov minulý týždeň dobudovali peknú školu. Je pravda, že veci sa tu výrazne pohli dopredu. Podobných osád sú však stovky...
Bratranec bije bratranca. Ako to v rómskych osadách býva, výpovede očitých svedkov dramatickej udalosti 24. augusta sa výrazne líšia. Nemusíte byť komisár Maigret, aby ste zistili, že niekto fabuluje.
Jedna z dvoch teórií, čo sa vlastne udialo v tú nedeľu dopoludnia pri rómskych bytovkách v Žehre, vyzerá asi takto:
Marián M., Jaro M. a ostatní členovia početnej rodiny už od sobotného večera popíjali pri krčme patriacej ich príbuznej Renáte G. Krčma sa nachádza vedľa kultúrneho domu, v ktorom bývajú každú nedeľu ráno bohoslužby. Omša sa ráno skončila, ľudia sa rozišli domov. Okolo krčmy išiel aj Laco M. -- bratranec Mariána M. -- s priateľom Bohuslavom H.
Medzi Lacom a Mariánom došlo k slovnému incidentu, pravdepodobne pre staršie finančné dlhy Lacovej sestry (úžera?), ktorý vyústil do bitky. Laca jeho bratranci udreli drevenou palicou do hlavy, pričom stratil vedomie a ostal ležať na zemi. Začal krik, z...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/iformat, menuAlias = iformat, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 17:10