StoryEditor

Slovinsko

14.06.2004, 00:00
Najatraktívnejší nový člen únie

Podľa odborníkov na európsky pracovný trh je pre našinca Slovinsko atraktívnou krajinou, pretože v porovnaní s ostatnými novými členmi Európskej únie sa v nej dá najlepšie zarobiť.
Väčšina ľudí je zamestnaná v oblasti služieb (56 %). Je zaujímavé, že od roku 2000 je práve v tomto sektore najviac nezamestnaných ľudí a na rozdiel od ostatných krajín klesá počet nezamestnaných v poľnohospodárstve. V súčasnosti je a podľa slovinských odborníkov aj v nasledujúcich rokoch bude na pracovnom trhu nedostatok stavebných majstrov a remeselníkov (konkrétne murárov, tesárov a pokrývačov) a pracovníkov v oblasti obrábania kovov (zváračov, inštalatérov, nástrojárov a sústružníkov). Zamestnávatelia majú problém nájsť vzdelaných strojných a stavebných inžinierov, elektroinžinierov, expertov na výpočtovú techniku a programovanie i odborníkov z oblasti farmácie a chémie. Uplatnenie v Slovinsku ľahko nájdu i zdravotné sestry, pôrodné asistentky, lekári a učitelia základných škôl.
Vybavovanie na úradoch. Slováci nepotrebujú v Slovinsku pracovné povolenie. Okrem odbornosti je pre prijatie do zamestnania dôležité ovládať slovinčinu, v niektorých profesiách na začiatok stačí aj dobrá znalosť angličtiny. Povolenie na pobyt si treba vybaviť v prípade, ak ste v krajine dlhšie než tri mesiace. Okrem tradičných dokladov o mieste narodenia, národnosti a predchádzajúcom pobyte treba na úrade doložiť aj adresu trvalého alebo prechodného bydliska v Slovinsku s potvrdením o prenájme nehnuteľnosti. Všetky informácie o procedúre a jej podmienkach poskytuje migračné riaditeľstvo na m...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/iformat, menuAlias = iformat, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 06:57