StoryEditor

Kam kráča britská monarchia

15.12.2002, 23:00

Keď britská kráľovná Alžbeta hovorila na jar v parlamente o potrebe prispôsobiť monarchiu realite moderného sveta, netušila, že udalosti nasledujúcich mesiacov potvrdia potrebu zmeny s pálčivou naliehavosťou. Od novembra je monarchia a panovníčka spochybňovaná tak otvorene, ako nikdy predtým. Predmetom polemiky je predovšetkým právne postavenie kráľovnej a jej právomoci pri riadení štátu.
Absurdný systém. Británia je síce najstaršou parlamentnou demokraciou na svete, no zahŕňa v sebe aj mnohé paradoxy. Napríklad nové legislatívne obdobie zákonodarného zboru sa začína pompéznym vystúpením kráľovnej, ktorá prednesie plány vlády na najbližší rok. Okrem toho predseda vlády s kráľovnou pravidelne konzultuje politické otázky a pripravované rozhodnutia kabinetu, no vôbec nemá v úmysle urobiť to, čo povie panovníčka, a ona aj tak nič nepovie, lebo panovník musí byť nadstranícky.
Kráľovná má prevažne ceremoniálne právomocami, no môže aj rozpustiť parlament, vymenovať a odvolať premiéra, podpisovať dohody, vyhlasovať vojnu a vymenúvať sudcov. Väčšinu z týchto prá...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/iformat, menuAlias = iformat, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 13:54