StoryEditor

Nič z minulosti nemá byť zabudnuté

02.03.2003, 23:00

Iba 17 percent Slovákov sa nazdáva, že bývalí spolupracovníci ŠtB by mali byť vylúčení z verejných funkcií, 54 percent si myslí, že môžu zastávať verejné funkcie, ak odhalia svoje aktivity, a podľa 19 percent toto odhalenie nie je podmienkou ich verejného pôsobenia. Obyvatelia Slovenska sú v porovnaní s niektorými krajinami bývalého východného bloku k bývalým spolupracovníkom tajných služieb najtolerantnejší -- pôsobenie bývalých agentov vo verejných funkciách odmieta 36 percent Bulharov, 44 percent Maďarov, 46 percent Poliakov, 49 percent Rumunov a 52 percent Čechov. Tieto informácie vyplývajú z výsledkov prieskumu amerického výskumného tímu, ktorý od roku 1990 skúmal zmeny nálad obyvateľstva v postkomunistických krajinách a v štúdii Desať rokov po páde múru zverejnil aj výsledky reprezentatívnych prieskumov.
Myšlienke vyrovnávania sa s komunistickou minulosťou však nenahrávajú ani iné prieskumy verejnej mienky, najmä tie, ktoré vypovedajú o porovnávaní prednovembrového a ponovembrového režimu (pozri tabuľku).
Zväzky ako palica na protivníka. V predchádzajúcom období sa zväzky tajnej polície stali vítaným prostriedkom na politickú manipuláciu a diskreditovanie politických protivníkov -- najmä spôsob, akým s nimi narábal viacnásobný premiér a minister vnútra v prvej vláde M. Čiča Vladimír Mečiar, nadlho poznačil politickú kultúru na Slovensku. Dokonca aj politický slovník -- fráza "našiel som ich na stole" vošla do najmodernejších slovenských dejín a neraz pomohla žurnalistom "vysvetliť" pôvod zaujímavých dokumentov pred vyšetrovacími orgánmi. Politológ Samuel Abrahám dokonca v jednom čísle časopisu Kritika & Kontext (2001, 2 -- 3), špeciálne venovanému problematike ŠtB, net...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/iformat, menuAlias = iformat, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 08:37