StoryEditor

Živnostníci a drobní podnikatelia! Vyhnite sa súdnym sporom

24.10.2011, 00:00
Autor:
inzerciainzercia
Každý, kto sa snaží podnikať, sa aspoň raz stretol s vypočítavcom, ktorý si zmyslel nezaplatiť za vami poskytnuté služby, preplatiť faktúru alebo sa proste dohadovať o cene až potom, čo ste urobili svoju prácu.

Mnoho malých živnostníkov sa spolieha pri riešení prípadných sporov na súd, ale keď si predstaví, koľko času aj peňazí by mali súdnym sporom obetovať, radšej nad nesplatenou faktúrou mávnu rukou a ukončia obchodné vzťahy s nesolventným zákazníkom. Niekedy môže ale nesplatená faktúra živnostníka úplne zlikvidovať. A keď sa dočká súdneho rozhodnutia a toto rozhodnutie vyjde v jeho prospech, už býva často neskoro. Súdne spory sa môžu ťahať roky a nikto vám pri nich nezaručí, že je vyhráte. A to aj napriek tomu, že máte v rukách pádne argumenty: Doklad o odovzdaní svojej práce a nesplatenú faktúru.

Spoliehať sa na preťažené štátne súdy ale nie je v dnešnej dobe potrebné. V triviálnych zmluvách postavených na princípe "Ja dávam, ty platíš", je naporúdzi takú zmluvu opatriť tzv. rozhodcovskou doložkou. Pri porušení takejto zmluvy je vždy na prvý pohľad jasné, kto zmluvu porušil a kto je poškodený. Nie je potrebné pri prípadnom spore čakať na výsledok zdĺhavého súdneho procesu. Pri podpise rozhodcovskej doložky sa obe zmluvné strany vzdávajú nároku na štátne súdne konanie a spor rieši iba nezávislý arbiter, takzvaný rozhodca určený v rozhodcovskej doložke. Alebo priamo rozhodcovský súd, ktorým je u nás Rozhodcovský súd pri IAL SE. Rozhodca vydáva svoje rozhodnutie v rádoch niekoľkých týždňov a jeho rozhodnutie je potom rovno aj exekučne vymáhateľné. Exekúcia dlžníka však nie je cieľom rozhodcovskej doložky. Každá zmluva vzniká na základe dobrej vôle a dobrého úmyslu plniť svoje záväzky. Rozhodcovská doložka je tak vďaka svojej rýchlej a efektívnej vykonateľnosti akýmsi strašiakom na neplatičov a nepoctivcov. U rozhodcovského súdu sa totiž nedá využívať zdĺhavé procesné úkony sudcov a úradníkov. Nezávislé rozhodcovské súdy sa totiž riadia zdravým sedliackym rozumom.

Čo je to rozhodcovská doložka?
Rozhodcovská doložka získala v očiach verejnosti zlú povesť, a to najmä v oblasti spotrebiteľských úverov poskytovaných nebankovými spoločnosťami. V poslednom roku však zákon o rozhodcovskej doložke doznal pozitívnych zmien v zmiere tak, aby ju nebolo možné zneužívať v prospech veriteľa. Rozhodcovská doložka nevzniká s úmyslom kohokoľvek poškodiť alebo niekoho zvýhodniť na úkor iného. Podľa "Rozhodcovského súdu pri IAL SE" by rozhodcovské konanie malo predstavovať akúsi alternatívu k eventuálnemu súdnemu sporu. Ide o to, aby kvôli nákladom na súdne konanie a jeho prieťahom, nestratilo riešenie sporu zmysel.

Rozhodcovské doložky sú platné, len keď: 

  1. Obsahujú presné určenie rozhodcu
  2. Spotrebiteľské spory môže rozhodovať iba rozhodca s vysokoškolským vzdelaním. Samozrejmosťou je aj bezúhonnosť - nesmie byť teda právoplatne odsúdený za trestný čin.
  3. Rozhodcovská zmluva musí byť dohodnutá na samostatnej listine a musí obsahovať samostatné podpisy zmluvných strán.

Rozhodcovské konanie vs. súdne konanie 

Rýchlosť
Spory v rozhodcovskom konaní sú na rozdiel od súdneho konania rozhodované v priebehu niekoľkých týždňov.

Neverejnosť
Neverejné rozhodcovské konanie je vítané najmä v obchodných sporoch.

Neformálnosť
Rozhodcovské konanie nie je tak formálne ako konanie súdne. Prerokúvaním sporu na základe písomných podkladov odpadajú zbytočné ústne pojednávania.

Hospodárnosť
Rozhodcovské konanie vedené u medzinárodného Rozhodcovského súdu pri IAL SE je niekoľkonásobne menej nákladné než súdne konanie.

Vykonatelnosť
Newyorský dohovor z roku 1958 umožňuje uznanie a výkon rozhodcovských rozsudkov vo väčšine štátov sveta. Vykonateľnosť rozhodcovských rozsudkov je tak jednoduchšie ako u rozsudkov štátnych súdov.

Viac informácií nájdete na www.rozhodcovskysud.net.


 

Bankovní spojení: Raiffeisenbank a.s. 2946602001/5500
DIČ:CZ27821781

Kontakt: Mgr. Petr Laštovička
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
GSM: +420 776 608 228

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/inzercia, menuAlias = inzercia, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 02:55