StoryEditor

Obchodovanie nie je hra ani ruleta

13.02.2003, 23:00
Ivan Palčo (1943) ako absolvent VŠE v Bratislave (1962 - 1967) po nazbieraní prvých skúseností z práce vo Výskumnom ústave stavebného strojárstva (1968 -1969) prešiel do podnikov zahraničného obchodu. Po Strojexporte Praha (1969 - 1970) sa upísal na 15 rokov Kerametalu. Päť rokov bol vyslaným delegátom v Londýne. V období rokov 1985 - 1991 pracoval ako vedúci obchodného oddelenia ČSSR v Jemene. V roku 1991 je spoluzakladateľom Palčo Brokers, s. r. o. Firma sa venuje obchodom s farebnými kovmi a s cennými papiermi. Ivan Palčo je od roku 1995 predsedom Predstavenstva Palčo Brokers, o. c. p., a. s.

Investovanie je pre slovenských občanov relatívne nový druh činnosti. Dlhé obdobie boli zvyknutí pasívne vkladať svoje prostriedky do rôznych bankových vkladových produktov bez akéhokoľvek rizika a starostí. S transformáciou ekonomiky sa však výrazne zmenili aj podmienky. Zhodnocovanie vlastných úspor si teraz vyžaduje určitú mieru znalostí, skúseností a informácií. A práve skúsenosti a informácie chýbajú väčšine slovenských investorov. V poslednom období na Slovensku začali fungovať firmy, ktoré ponúkajú obchodovanie s peniazmi, akciami a komoditami na svetových trhoch. Medzi ľudí, ktorí majú profesionálne skúsenosti s obchodovaním s komoditami na Londýnskej burze (1975 - dodnes), patrí spolumajiteľ firmy Palčo Brokers, Ing. Ivan Palčo. Využili sme jeho poznatky a skúsenosti na rozhovor o tom, ako by sa mali správať drobní investori.

Ak sa niekto rozhodne investovať, kde by mal začať?

- Investovať môže každý, kto má peniaze. Znalosť anglického jazyka a práce s počítačom obchodovanie podstatne uľahčujú. Od výšky kapitálu, s ktorým chce investor operovať na trhu, záleží aj spôsob obchodovania. Musí si zvoliť stratégiu a približnú oblasť investovania. Dôležité je rozhodnúť sa, či bude obchodovať krátkodobo, alebo si svoju investíciu môže dovoliť držať aj niekoľko rokov. Podľa mojich skúseností, z troch základných oblastí najbežnejšieho investovania sú najjednoduchšie komodity. Väčšinou drobný investor operuje na svetových trhoch prostredníctvom brokerských firiem, bánk alebo investičných fondov. Z veľmi jednoduchého dôvodu. Prístup na trh je ľahší a provízie takýchto inštitúcií sú obyčajne veľmi nízke, pohybujú sa v desatinách percenta.

Teda najlepšie je začať obchodovať s komoditami?

- Napriek tomu, že komodity sú najjednoduchšou oblasťou obchodovania, treba sa v nich vyznať. Nemôžete prísť a kúpiť si dnes pšenicu, zajtra ju predať so ziskom a kúpiť si pomaranče len preto, že ste sa dozvedeli, že ich úroda bola slabá. Nemusí to byť dôvodom zdraženia pomarančovej šťavy. Môže sa stať, že jej zásoby na skladoch sú vysoké, alebo ľudia začali piť menej džúsu a viac Coca Coly. Pre úspešné obchodovanie odporúčam sústrediť sa na jednu komoditu a sledovať jej históriu a vývoj ceny krátkodobo aj dlhodobo. Postupom času získa investor pomerne slušný prehľad o základoch fundamentálnej analýzy, ktorá sleduje stav dopytu a ponuky. V poslednom čase, myslím tým minulé storočie, sa začala používať technická analýza, ktorú by mal investor poznať aspoň v hrubých črtách, pretože na základe tejto analýzy možno určiť, kedy je trh dolu a kedy hore. Trošku v nadľahčenom tóne by som chcel povedať, že technická analýza je len nástroj, ktorý uľahčí obchodovanie - nemôžeme ju považovať za návod na úspešné obchodovanie. Pri dnešnom pretechnizovanom svete prebieha akási tretia revolúcia, ktorá mení spôsob spoločenskej a priemyselnej spotreby a zároveň sa mení aj charakter obchodovania. Osobné počítače umožňujú spojenie s akýmkoľvek trhom vo svete a obchodovať sa dá celých 24 hodín denne, pokiaľ neprerobíte všetko. Postupom času každý drobný investor pochopí, že trhy sa nevyvíjajú logicky. Popri fundamentálnej a technickej analýze pôsobia na ne aj rôzne politické situácie, ktoré do trhu vnášajú neistotu, a tým aj neochotu investorov investovať v určitých oblastiach, alebo do určitých tovarov.

Aké sú na to racionálne dôvody?

- Pri termínovanom obchode s komoditami investor musí zložiť dopredu zálohu 10 % hodnoty termínovaného kontraktu. Napríklad za 100 000 korún si môžete kúpiť tovar v hodnote jedného milióna korún. Ak cena tovaru vzrastie o 10 %, zarobili ste 1 % z hodnoty kontraktu, čo predstavuje 100 % z investovanej 10 % zálohy. Ide síce o jednoduchú matematiku, ale skutočné obchodovanie také jednoduché nie je. Rozhodne nemôžete rátať so ziskami na úrovni 20 - 30 %, vždy sa investuje pre to, aby zisk bol vyšší ako úroková sadzba. Slovenskí drobní investori majú za posledné obdobie zlú skúsenosť pri investovaní do nebankových inštitúcií, ktoré ponúkali obrovské dividendy a zisky 40 - 90 %. Na Slovensku nie je možné operovať s miliardami a zarábať tak vysoké percentá, pretože náš trh je veľmi malý.

Možno rozoznať serióznu firmu s komoditami od podvodníkov?

- Potenciálny slovenský drobný investor nemá dostatočné skúsenosti ani vedomosti z investovania, pretože sa to nemal kde naučiť. Podvodníkom sa nik nenarodil, podvodníkom ho robí príležitosť a naivita budúceho podvedeného. Obaja takto konajú len preto, že vidia veľký zisk bez námahy. Na obchod s komoditami netreba licenciu tak, ako na obchod s peniazmi, a preto by si mal každý vopred preveriť firmu, s ktorou chce obchodovať. Zárukou je, že firma má určitú tradíciu a vykazuje zisky.

Môže investor obchodovať aj bez sprostredkovateľa?

- Môže. V posledných desaťročiach vznikla určitá skupina investorov. Patria medzi nich mladí ľudia, ktorí investujú svoje vreckové. V Nemecku podľahli mánii obchodovania dokonca ženy v domácnosti: dopoludnia si vybavia všetky povinnosti, odvezú deti do školy, zapnú počítač a obchodujú. Pri kapitálovom a komoditnom trhu musí ísť drobný investor cez brokera. Na komoditnom trhu môžete predať aj to, čo nemáte, ale je pomerne zložitý prístup na svetové trhy, ktoré sa bránia praniu špinavých peňazí. Na trhu s akciami nemôžete predať akcie, ktoré nemáte, ale môžete si ich požičať od brokera za províziu, predať ich a neskôr, keď trh klesne, ich nakúpiť a vrátiť späť brokerovi.

Čo podstatné by mal investor vedieť o trhoch?

- Musí ovládať základy fundamentálnej a technickej analýzy a musí mať dostatok času. Nemôžete nakúpiť alebo predať tovar, odísť na dovolenku a očakávať, že po návrate už budete milionárom. Nesmiete byť márnomyseľný. Ak by na základe vašej analýzy trh mal ísť hore a vy nakúpite, ale trh z neznámych dôvodov ide opačným smerom a vy neviete prečo, treba obchod uzavrieť aj so stratou a čakať. Znovu opakujem, že trhy sa nevyvíjajú logicky a platí zásada, že to, čo sa zdá 100-percentné, samozrejmé sa určite nestane. Investor by mal kupovať, keď je trh dolu a predávať, keď je hore. Postupom času zistíte, že dodržať takú triviálnu podmienku nie je vôbec jednoduché. Talentovaní investori pochopia po 2 - 3 rokoch, kedy je trh dolu, kedy hore. Bude im trvať ešte ďalších pár rokov, kým to dokážu aj úspešne využiť. Hovorí sa, že úspešný obchodník je ten, ktorý z piatich obchodov má tri ziskové a celkový zisk je vyšší ako strata z ostávajúcich dvoch. Okrem technickej analýzy, ktorá funguje na základe ľudského faktoru a spočíva v tom, že investor robí celý život tie isté chyby, by mal brať do úvahy aj vplyv sentimentu. Základom sentimentu, ktorý spôsobuje najväčšie pohyby na trhu, je strach a chamtivosť. Uvediem príklad: nakúpite tovar, ktorý na druhý deň pomerne slušne zarába. Začnete mať pocit, že ho máte málo a chamtivo si prikúpite s vidinou vyššieho zisku. V priebehu niekoľkých hodín cena začne klesať, spanikárite a tovar s malou stratou predáte. Len čo ste to urobili, cena znovu začne stúpať. Strach a chamtivosť sú súčasťou každej obchodnej stratégie. Nikdy účastníkom trhu nevidíte do kariet, neviete, koľko majú peňazí a nepoznáte ich dôvody, prečo predávajú, ak je trh dolu a prečo kupujú, keď podľa vašej mienky je trh hore. Obchodovanie nie je ani hra, ale ani ruleta.

Skúsenosti s klientmi?

- Rôzne - dobré aj zlé. Uvediem aspoň dva príklady, ktoré hovoria za všetky. Prišiel za mnou dlhoročný klient našej firmy s tým, že zdedil väčšiu sumu peňazí a chcel by obchodovať so zlatom, ale sám. To znamená, že za komisionársky poplatok mu mala naša firma zadávať pokyny do Londýna. Vyhľadal som v počítači trh zlata a on teoreticky nakúpil zlato v hodnote milión dolárov. Vypli sme počítač tak, aby ho vývoj ceny nerušil a zapli sme ho znovu o 20 minút. Chudák, mal smolu. Prerábal 18 tisíc dolárov a za ďalších 15 minút jeho strata vzrástla na 20 tisíc dolárov. Išiel domov a dodnes o obchodovaní so zlatom nedebatujeme.

Pred niekoľkými rokmi, v čase, keď hrozila devalvácia slovenskej koruny oproti doláru, sme robili brokera jednej veľkej slovenskej firme na nákup amerických dolárov, ktoré potrebovali pre svoj import. Po určitom čase prišli na to, že si takýto obchod môžu robiť aj sami a otvorili za týmto účelom samostatnú firmu s mladými ambicióznymi dílermi. Netrvalo dlho, firma prerábala na otvorených pozíciách viac, ako zarobili v čase devalvácie koruny. Firmu zatvorili.

Aká je príčina podvodov pri obchodovaní na devízovom alebo komoditnom trhu?

- Taká istá, ako pri všetkých ostatných podvodoch. Vidina rýchleho bezprácneho obrovského zisku, prameniaca z naivity podvodníkov i podvedených. Posledné skúsenosti slovenského národa pri investovaní prostredníctvom nelincencovaných nebankových inštitúcií sú dobrým príkladom. Tisíce ľudí vybralo svoje celoživotné úspory, aj úspory svojich príbuzných a známych a vložili ich do týchto inštitúcií s vidinou 40-percentného zisku. V mnohých prípadoch boli prísľuby aj vyššie. Dokonca jedna inštitúcia ponúkala až 90 percent. Logicky uvažujúci človek musí prísť na to, že ak niekto niečo také dokáže, nebude to ponúkať desaťtisícom ľudí, ale bude potichu sedieť a zarábať sám pre seba. Verím, že iniciátori takéhoto druhu investovania mohli mať zo začiatku celkom dobré úmysly. Chceli investovať v privatizácii, na čo potrebovali veľa kapitálu. Keď akciu spustili, už ju nevedeli zastaviť. Snahy aj niektorých politikov, aby straty nahradil štát, boli naivné. Mali by ich nahradiť tí, ktorí na takejto akcii zarobili. Poznám ľudí, i s vysokoškolským ekonomickým vzdelaním, ktorí investovali prostredníctvom nebankových inštitúcií, dokonca postupovali veľmi opatrne a rozložili riziko tak, že investovali do troch takýchto inštitúcií. Ak sú ľudia takí naivní, je to tragédia. Použijem vedomosti z múdrych kníh: peniaze sa držia len rozumu a ten, kto chce na investovaní zarobiť, musí o tom niečo vedieť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/kompas-investora, menuAlias = kompas-investora, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 07:27