StoryEditor

Ficov priateľ a najznámejší slovenský kachličkár. Aj taký je Paška

16.11.2014, 14:40
Autor:
aszasz
Pavol Paška na čele parlamentu končí. Prečítajte si profil jedného z najsilnejších mužov vládnucej strany Smer.

Muž, ktorého na verejnosti preslávil najmä výrok, že počas protestov 17. novembra 1989 kachličkoval kúpeľňu. Revolúciu v uliciach si veľmi toho času nevšimol. Odstupujúci šéf parlamentu Pavol Paška dokonca musel pár dní pred oslavami zrušiť koncert, ktorý organizoval pri príležitosti 25. výročia Nežnej revolúcie. Vystúpiť na ňom odmietli viacerí umelci. Reagovali tak na výzvu Richarda Sulíka aj veľkej časti opozície, ktorá mu vyčítala najmä jeho postoj k Nežnej revolúcii a oslavy označili ako príležitosť na to, aby sa na tejto časti našich dejín politicky priživil.

Pavol Paška pochádza z Košíc, kde sa narodil v roku 1958 a dokončil tu aj gymnázium.  Neskôr sa presunul do Bratislavy, kde napokon ukončil štúdium na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Úspešne vyštudoval marxisticko-leninskú filozofiu v kombinácii s marxisticko-leninskou estetikou. Zároveň bol predsedom fakultného výboru SZM, čo bola predĺžená ruka komunistickej strany.

Podľa vyjadrení jeho spolužiakov pre denník SME však Paška nikdy nebol prvoplánovým  a presvedčeným komunistom. Pamätajú si ho ako normálneho študenta, zmenil sa až po vstupe do politiky.  „Bol perfektný chalan. Dalo sa s ním rozprávať o všetkom,“ hovorí pre denník bývalý spolužiak Peter Chalachan.

Pašku označenie za boľševika Paškovi trápi dodnes. Viackrát sa vyjadril, že mu jeden výrok prilepil takúto nálepku, no on len patril k vrstve, ktorá sa aj počas tých krušných chvíľ snažila žiť normálny život.

Potom ako v roku 1985 skončil školu pracoval napríklad v Zdroji, š.p . Košice, neskôr v Krajskom osvetovom stredisku v Košiciach. V rokoch 1989  - 1990, kedy sa na Slovensku písali revolučné dejiny bol na Obvodnom národnom výbore, neskôr sa v mestropole východu presunul na Miestny úrad.

Od roku 1992 až do roku 2002 podnikal. O tejto časti života vysokopostaveného politika je málo informácii. Biznis skúšal najmä v zdravotníctve - vo farmácii a poradenstve. Pred príchodom do politiky bol podľa denníka Pravda zapísaný spolu v 15 obchodných spoločnostiach. 

Paškovi "zlomilo väzy" práve prepojenie na firmu Medical group. Vlnu kritiky voči Paškovi spustili opoziční poslanci po medializácii predraženého tendra na nákup CT prístroja v piešťanskej nemocnici. Odstúpenie ministerky Zuzany Zvolenskej označili za nedostatočné. Zo zodpovednosti za situáciu v zdravotníctve označili práve predsedu parlamentu. 
Paška podľa opozičných poslancov má pod kontrolou všetky zákazky v zdravotníctve. Ten obvinenia poprel. 

Na to, že má blízko ku zdravotníctvu, poukazuje aj komentátor HN Dag Daniš vo svojich komentároch. "Fico na Slovensku vybudoval zvláštny systém, v ktorom je politika úzko prepojená s miliardármi. Ficov systém má jednoduché pravidlá. Strana toleruje, že oligarchovia si podelili koláč s nápisom Slovenská republika s jedinou podmienkou - nesmú byť škandály, ktoré by ohrozovali osobnú popularitu Fica.  Pravidlo sa porušilo. Lenže... Fico nikdy neudrie na oligarchov, ktorí to organizujú. Ani na ich zástupcov vo vedení Smeru (Paška, Kaliňák). Pretože by tým udrel na podstatu svojho vlastného systému. Udrie vždy len na pešiakov, ktorí sa následne vymenia. Za iných pešiakov," píše Daniš v kometári.

Médiá dlhodobo označujú  Pašku ako osobu blízku podnikateľovi Jurajovi Širokému, ktorý je tiež z východu. O Širokom sa hovorí ako o sponzorovi Smeru. S Paškom boli dokonca spolužiaci. Prepojenie na vysokopostavených biznismenov  spomína aj údajný spis Gorila, ktorý poukazuje na korupciu a prepojenie štátu na biznis.

Paška je často je označovaný za jedného z najsilnejších mužov v strane Smer.

Zaujímavé je, že Širokého Váhostav dostal zákazku napríklad aj na opravu Bratislavského hradu, ktorý spravuje práve Národná rada. Účet za symbol Bratislavy sa pohybuje okolo 3,8 miliardy korún. Paška sa kvôli medializovaným informáciám o zákazke pre Širokého súdi aj s firmou Ecopress, ktorá vydáva Hospodárske noviny a prevádzkuje portál HNonline. Okrem tohoto sporu žaluje Paška Ecopress aj kvôli komentáru.

Paška sa vo veľkej politike objavil až v roku 2002, sám o sebe vyhlasuje, že je jedným zo zakladateľov politickej strany Smer-SD. V tomto roku bol zvolený za poslanca. O rok neskôr sa stal podpredsedom Smeru.

V roku 2006 bol vymenovaný do funkcie predsedu Národnej rady SR za Smer-SD. Pavol Paška je podpredsedom strany Smer - sociálna demokracia a členom jej predsedníctva.

V predčasných parlamentných voľbách v roku 2012 bol zvolený za poslanca a opätovne viedol Národnú radu. Rozhovorom sa vyhýba. Je ženatý a má dvoch synov. 

Pavol Paška zostáva pevnou súčasťou Smeru, zdôraznil premiér Robert Fico v reakcii na rozhodnutie Pašku skončiť na čele parlamentu a vzdať sa poslaneckého mandátu. Potvrdil, že Paška zostáva vo funkcii podpredsedu vládnej strany Smer.

„Pavol Paška je môj priateľ a citlivo vnímam jeho rozhodnutie. Ďakujem mu za výkon jeho funkcie,“ povedal na fakt, že sa vzdal funkcie predsedu parlamentu.

Premiér Fico vyhlásil, že Paška neodstupuje kvôli protestujúcim, ale kvôli údajným vyhrážkam na jeho adresu a na adresu jeho najbližších rodinných príslušníkov. Podľa neho je neúsnosné znášať obvinenia a rôzne výkriky ľudí typu Alojz Hlina pred svojím domom. „V jeho rozhodnutí vidím štátnickosť,“ uzavrel hodnotenie Pašku Fico.



zdroje: TASR, SITA, HNonline.sk, pravda.sk, sme.sk

 

01 - Modified: 2006-12-22 13:03:06 - Feat.: 0 - Title: Letisko Heathrow pre hmlu zrušilo ďalších vyše 300 letov
01 - Modified: 2024-04-08 11:17:55 - Feat.: - Title: Poľský premiér Tusk priznal neúspech v komunálnych voľbách. Kaczyňski chce prevziať moc v štáte 02 - Modified: 2024-03-31 07:10:00 - Feat.: - Title: Erdogan sa v komunálnych voľbách pokúsi dobyť späť Istanbul a Ankaru 03 - Modified: 2024-02-27 07:54:37 - Feat.: - Title: V Izraeli sa začali komunálne voľby, ktoré boli dvakrát odložené kvôli vojne 04 - Modified: 2024-02-03 07:25:00 - Feat.: - Title: O týždeň budú voliči v 18 obciach vyberať starostu a poslancov 05 - Modified: 2024-01-16 06:44:02 - Feat.: - Title: Poľské komunálne voľby budú v apríli, otestujú novú vládu
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/komunalne-volby-2014, menuAlias = komunalne-volby-2014, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 10:28