StoryEditor

Komu sa kam oplatí investovať

05.03.2007, 23:00

Každý by chcel, aby mu jeho peniaze priniesli čo možno najvyšší výnos. Nie pre každého sa však hodí rovnaký investičný produkt. Konkrétne riešenie závisí od toho, kedy bude investor svoje peniaze potrebovať späť a aký má vzťah k riziku. Čím dlhší čas sa môže investor zriecť svojich peňazí a čím je viac ochotný riskovať pokles hodnoty svojej investície, tým viac môže zarobiť.
"Ponuka podielových fondov na Slovensku je veľmi široká. Klient má možnosť vybrať si približne z 30 peňažných fondov, 100 dlhopisových, 60 zmiešaných, 180 akciových a 30 fondov fondov," vraví produktový manažér spoločnosti FinSet Martin Nebesňák. Najväčšie výnosy z dlhodobého hľadiska dosahujú akciové podielové fondy. Keďže investujú do akcií firiem, je hodnota investície nestála, a teda investor riskuje, že keď bude chcieť svoje peniaze naspäť, dostane menej ako do fondu vložil. Pri akciových fondoch správcovské spoločnosti vyberajú aj najvyššie vstupné poplatky, preto ak chce investor čo najviac zmenšiť riziko, že príde o svoje peniaze, mal by do akciového fondu investovať aspoň na sedem rokov. Pri kratšej investícii existuje veľké riziko, že výnosy fondu nevyvážia ani poplatky, ktoré investor musí správcovskej spoločnosti platiť.
Dlhopisové fondy sú menej rizikové, prinášajú však aj nižšie zisky. Sú vhodné pre investorov, ktorí chcú svoje peniaze investovať aspoň na tri roky. V takom prípade môžu dosiahnuť priemernú výkonnosť okolo štyroch až piatich percent.
Najmenej rizikové, ale aj najmenej zarábajúce, sú peňažné podielové fondy. Je do nich možné investovať aj na kratšie obdobie ako jeden rok, investor sa však musí uspokojiť s výnosom do troch percent. Sú vhodné pre investorov, ktorí pred vysokým výnosom uprednostňujú bezpečnosť svojej investície. Pri peňažných fondoch sú najnižšie poplatky, vďaka ktorým aj keď investor vyberie svoje peniaze už po pol roku, nebude v strate.
Investovať možno aj do zmiešaných podielových fondov a do fondov fondov. Zmiešané podielové fondy investujú peniaze do rôznych druhov cenných papierov. Investor tak získa väčšiu istotu, že ak sa nebude dariť napríklad akciám, môžu ho zachrániť dlhopisy alebo naopak. Fondy fondov zase investujú do iných podielových fondov. Tieto fondy majú najviac rozložené riziko, a preto dosahujú zhodnotenie až okolo desiatich percent pri relatívne nízkom riziku.
Pri investícii do podielových fondov existuje aj menové riziko. To znamená, že ak fond investuje v cudzej mene a koruna sa oproti tejto mene posilní, investor prichádza o časť peňazí. Ak napríklad niekto vloží do fondu, ktorý investuje v dolároch, 50-tisíc korún, pri súčasnom kurze 26,073 Sk za dolár bude mať vo fonde 1 918 dolárov. Ak sa však koruna posilní oproti doláru na 25 Sk za dolár, 1 918 dolárov bude po prepočte len 47 942 korún. to znamená, že fond by musel zarobiť aspoň päť percent, aby bol investor v zisku. Ak by investor platil vysoké vstupné poplatky, nestačil by ani tento výnos, aby bol v zisku.
V poslednom období viac ako peňažné podielové fondy zarábajú termínované vklady. Podľa Nebesňáka by to však nemal byť dôvod na presun peňazí z fondu do termínovaného vkladu. "Vo všeobecnosti platí, že ak sa klient dlhodobo stará o svoje financie, mal by uprednostniť aspoň peňažné fondy pred termínovanými vkladmi. Výhodou je neviazanosť vkladu, zatiaľ daňové zvýhodnenie a spravidla vyšší výnos," povedal Nebesňák.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/new-wave, menuAlias = new-wave, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 20:41