StoryEditor

Aký byt si prajete?

10.04.2007, 00:00

Vyrástol v Trnave, študoval v Bratislave i v Austrálii, pracoval vo Francúzsku i v USA. Jozef Šimek má dnes len 27 rokov a už riadi predaj a marketing jedného z najväčších európskych developerov na Slovensku.
Po skončení gymnázia, ktoré vyštudoval v Trnave, jeho kroky smerovali na Fakultu manažmentu Univerzity Komenského v Bratislave. "Bola to škola, ktorá v tej dobe spĺňala moje predstavy a myslím, že sa neskôr z prevažnej miery naplnila. Bola to preto ľahká voľba." I keď jeho rodičia pôsobia v úplne iných oblastiach, vedel, že v ich šľapajach nechce kráčať. "Dá sa povedať, že škola ma donútila myslieť samostatne a globálne. Dala mi obrovský prehľad a prinútila ma vnímať celkovú ekonomickú alebo aj politickú situáciu," vraví Šimek.

Dobružstvo v zahraničí
Počas vysokej školy sa však nevenoval len štúdiu, ale aj práci. Pracoval vo Francúzsku či v Amerike, po získaní bakalárskeho titulu odišiel na jeden rok študovať do Austrálie. "Bolo to viac o dobrodružstve a o štúdiu ako o pracovných návykoch," tvrdí dnes. Potom, ako sa vrátil z Austrálie, začal budovať svoju kariéru. "Moje prvé zamestnanie bolo v oblasti personálneho poradenstva. Začal som úplne od začiatku ako asistent, ale bola to pre mňa druhá univerzita." Neskôr postúpil a začal mapovať trh a ľudí v ňom pôsobiacich, najmä v segmente finančných služieb a poradenských spoločností. Ešte pred ukončením štúdia sa stal junior konzultantom. Na tejto pozícii mal na starosti samotný výber vhodných kandidátov.
Potom však prešiel do realitného biznisu, ktorý je, ako tvrdí, "úplne iný ako personálny". Tesne pred štátnicami začal pracovať pre realitnú spoločnosť Lexxus. V tom období to bola na Slovensku čerstvo založená firma, Šimek bol len jej štvrtým zamestnancom. Keďže poznal túto firmu z Českej republiky, bral to ako veľkú výzvu. "Bola to výzva, pretože som mal možnosť nastúpiť do rozbiehajúceho sa vlaku, vedel som, že realitný biznis sa na Slovensku rozbehne masívnym tempom, preto som chcel byť v tejto oblasti hneď od prvého momentu, ako to len bolo možné."

Postavte trojizbové
V Lexxuse pracoval ako projektový manažér. Riadil bytové projekty z pohľadu predaja. Jeho prácou bolo konzultovať s developerom výstavbu bytov v procese prípravy samotného projektu. To znamená, že pomáhal developerovi určiť, aké byty má postaviť, za aké ceny ich majú ponúkať, či ako ich spropagovať. "Jednoducho povedané, developerovi sme pomáhali nastaviť projekt tak, aby bol vo finále čo najlepšie predateľný." Po nastavení projektu mal na starosti komunikáciu medzi developerom a vlastným tímom predajcov. Neskôr sa začal orientovať aj na vyhľadávanie nových vzťahov a rozvoju obchodu v rámci spoločnosti.
V spoločnosti Lexxus zostal dva roky a prešiel do developerskej spoločnosti GTC. "Zase som sa dostal do situácie, keď som vstúpil do novorozbiehajúcej sa firmy na Slovensku. Bolo to rozhodnutie, ktoré nebolo až také komplikované, pretože GTC pôsobí okrem Slovenska v ôsmich ďalších krajinách, má za sebou desiatky projektov a množstvo medzinárodných prestížnych ocenení. Stojí za ňou tím profesionálov, ktorý dotiahol spoločnosť na úplnú špičku v oblasti developmentu v Európe.. Preto byť vo vedení takejto spoločnosti bolo pre mňa veľmi zaujímavé."

Byty sa budú stavať stále
Pracuje na pozícii manažéra predaja a marketingu. "Mám na starosti marketing projektov a ich predaj. A takisto som zodpovedný za nastavenie projektov tak, aby sa dosiahla požadovaná rýchlosť predaja s očakavaným výnosom." Musí posúdiť zhodnotenie lokality, nastaviť kvalitu a cenu bytov, spolupracuje s architektmi a predajcami. Ako typická developerská spoločnosť, ktorá takmer všetky činnosti outsoursuje, majú veľmi málo zamestnancov. Spoločnosť GTC sa zatiaľ pustila len do prvého projektu na Vtáčniku, pričom v prvej fáze začnú tento štvrťrok predávať 176 bytov. Už majú naplánovanú aj výstavbu bytov v blízkosti Račianskeho mýta. "Samozrejme, nekončíme pri týchto dvoch projektoch, máme ambíciu ísť ďalej." Sústreďujú sa na byty, ktoré majú vyšší stredný a vyšší štandard, podobne ako je tomu aj v iných krajinách.
Neobáva sa, že by sa nové byty nepredávali. "Mnohí ľudia majú pocit, že je tých projektov až príliš a že začína byť určitým spôsobom pretlak na trhu. Ale každý človek, ktorý sa pohybuje v tejto oblasti, vám povie, že Bratislava má nedostatok bytov. Chýba tu okolo 40-tisíc bytových jednotiek. Takže ten priestor je tam obrovský." Ani v prípade, že by bol na Slovensku dostatok bytov, nepredpokladá, že by sa prestali stavať nové, i keď k tomuto stavu je podľa neho ešte ďaleko. Rovnako tomu je aj v iných európskych mestách.

Čas na priateľ mu zostal
O svojich plánoch do budúcnosti hovorí menej. Aj keď priznáva, že "ak nevieme, kam ideme, nevieme, či sme tam prišli". Zatiaľ ho plne uspokojuje práca, ktorú robí. "Vidím tu veľký priestor na sebarealizáciu a túto pozíciu považujem ako svoj veľký profesný úspech." Vyhovuje mu aj pracovný čas, ktorý si čiastočne môže prispôsobovať svojim potrebám.
Vďaka tomu mu zostáva aj priestor na súkromný život. "Na priateľov, na známych a na súkromie si čas vždy nájdem a viem si zosúladiť pracovný čas so súkromím, i keď je to občas o kompromisoch a určení si priorít." Už niekoľko rokov hráva pravidelne sqaush, korčuľuje a lyžuje. Okrem športu aj rád cestuje. Dovolenku však nerád trávi ležaním na pláži. "Radšej mám akčnejšie dovolenky. Hoci veľmi rád aj nerobím nič a leňoším, ale na druhej strane to nedokážem robiť dva týždne v kuse." Cez leto plánuje ísť do Ázie. Hoci veľa cestuje aj v práci, tvrdí, že sa to nedá porovnať so súkromnou cestou. "Pracovné cesty sú väčšinou o tom, že priletím na letisko, absolvujem stretnutia a večer letím naspäť," povedal Šimek.

Čo ma baví...
- obklopovať sa správnymi ľuďmi
- cestovať
- vyhrávať

...a čo nie
- nudný koncert
- posúvanie termínov

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/new-wave, menuAlias = new-wave, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 02:08