StoryEditor

Úver bez úrokov a poplatkov

19.03.2007, 23:00
iť na úver a neplatiť žiadne úroky zatiaľ čo sa vaše peniaze úročia v banke. Túto možnosť ponúkajú kreditné karty. Majiteľ kreditky si však musí veľmi dobre strážiť, aby neprešvihol stanovený dátum, dokedy musí dlh splatiť. V opačnom prípade musí banke zaplatiť úroky. A tie sú v porovnaní s klasickými úvermi oveľa vyššie.

Žiť na úver a neplatiť žiadne úroky zatiaľ čo sa vaše peniaze úročia v banke. Túto možnosť ponúkajú kreditné karty. Majiteľ kreditky si však musí veľmi dobre strážiť, aby neprešvihol stanovený dátum, dokedy musí dlh splatiť. V opačnom prípade musí banke zaplatiť úroky. A tie sú v porovnaní s klasickými úvermi oveľa vyššie.
Kreditné karty nie sú ako klasické platobné karty. Kým platobná karta sa používa na vyberanie peňazí z účtu, kreditná karta je úverová. Je nezávislá od bankového účtu a majiteľovi ponúka kedykoľvek zobrať si úver tým, že kartou jednoducho zaplatí v obchode alebo si vyberie peniaze v bankomate.

Neplaťte účtovné položky
"Zvykol som si za všetko platiť kreditnou kartou. Páči sa mi, že na rozdiel od obyčajnej karty, nemusím platiť žiadne účtovné položky a všetko je zahrnuté v mesačnom poplatku," vraví 30-ročný Juraj z Bratislavy. "Záujem o kreditné karty je čoraz vyšší, nakoľko ekonomická výhoda kreditnej karty sa pomaly dostáva do povedomia našich klientov, ako aj verejnosti," tvrdí manažér útvaru Platobné karty v ČSOB Roland Katona.
Zvyšuje sa záujem nielen o klasické kreditné karty, ale aj o exkluzívne karty, ktoré sú určené pre ľudí s vysokými príjmami. "Karty vydané spoločnosťou Diners Club Slovakia využívalo k 31. decembru 2006 spolu 9 179 klientov, čo predstavuje medziročný nárast 16 percent," vraví generálny riaditeľ Diners Club Slovakia Radoslav Szücs. Okrem počtu kariet sa zvyšuje aj objem transakcií, ktoré ľudia kartami vykonávajú. Svedčí to o tom, že kreditné karty používajú čoraz častejšie.

Bez úrokov až 50 dní
Tým, že kreditné karty poskytujú bezúročné obdobie, sú výhodnejšie ako povolené prečerpanie účtu. Ak sa dostanete na účte do mínusu, platíte úrok hneď od prvého dňa. Pri kreditných kartách to môže byť až po 50 dňoch. Napríklad ak pôjdete do mínusu o 10-tisíc korún, za 50 dní zaplatíte pri 15-percentnom úroku za požičanie peňazí 205 korún. Ak si rovnakú čiastku požičiate pri kreditnej karte v prvý deň mesiaca, nezaplatíte na úrokoch ani korunu.
Kreditné karty sa však vyplatia predovšetkým tým ľuďom, ktorí ich využívajú často. Za používanie karty sa totiž platí mesačný alebo ročný poplatok, ktorý sa pri klasických kartách pohybuje okolo 700 korún ročne. Ak napríklad niekto platí za platbu debetnou kartou účtovnú položku tri koruny, mal by svoju kreditku použiť za rok aspoň 234-krát, aby poplatok za kartu bol nižší ako súčet všetkých účtovných položiek pri debetnej karte.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/new-wave, menuAlias = new-wave, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 03:27