StoryEditor

Na dovolenku požičia aj banka

03.07.2007, 00:00

Kto nemá dostatok peňazí na dovolenku, môže okrem ponuky splátkových spoločností využiť aj ktorýkoľvek bezúčelový úver z banky. Oproti splátkovým spoločnostiam si však banky údaje o klientovi dlhšie overujú, a teda sa predlžuje aj čas na vybavenie úveru.
Keďže nákup rodinnej dovolenky je otázkou niekoľko desiatok tisíc korún, je možné vybaviť si klasický spotrebný úver. Vo viacerých bankách aj do 24 hodín od schválenia úveru. Ročné úroky sa pohybujú okolo 12 až 15 percent. Na schválenie úveru je väčšinou potrebné predložiť dva doklady totožnosti a preukázať príjem za posledné tri mesiace. Niektoré banky ponúkajú svojim klientom úver aj bez preukázania príjmu. Podmienkou však je, aby klientovi už nejaký čas chodila výplata na účet v danej banke.
Výhodou klasických spotrebných úverov je dlhší čas splatnosti. Kým pri splátkových spoločnostiach je potrebné úver splatiť väčšinou do jedného roka, pri spotrebných úveroch to môže byť aj desať rokov. Samozrejme, málokto je ochotný dovolenku splácať ešte niekoľko rokov potom, ako ju absolvoval.
Druhou možnosťou, ako zaplatiť s pomocou banky dovolenku, je využiť takzvané rýchle úvery. Banky takto väčšinou ponúkajú úvery maximálne do 50-tisíc korún. Klient môže dostať peniaze na počkanie. Samozrejme, tento produkt má aj svoju tienistú stránku. A tou sú úroky. Sú síce nižšie ako pri rôznych pôžičkových spoločnostiach, ktoré vám vašu pôžičku môžu úročiť ročným úrokom prevyšujúcim sto percent, v porovnaní s ostatnými produktmi sú však aj rýchle úvery od bánk drahé. Banky si za takto požičané peniaze pýtajú úroky okolo 30 percent. Splatnosť úveru býva do štyroch až piatich rokov.
Najlacnejšie si môžu na dovolenku požičať majitelia kreditných kariet. Ak je limit na ich karte dostatočne veľký a zaplatia ňou celú dovolenku, môžu využiť 40- až 50-dňové úrokové prázdniny. Ak stihnú peniaze banke vrátiť do stanoveného času, nezaplatia za dovolenku ani korunu navyše. Ak to nestihnú, začnú sa im požičané peniaze úročiť asi 17-percentným úrokom.
Najväčšou výhodou kreditných kariet je, že klient ju už má vybavenú, a keď sa rozhodne kúpiť si dovolenku, nemusí sa zaťažovať s vybavovaním úveru. Jednoducho zaplatí kartou. Podobnú výhodu poskytuje aj povolené prečerpanie účtu. Tu však klient nedostane žiadne bezúročné obdobie a za požičané peniaze platí úrok od prvého dňa. Banky si za povolené prečerpanie účtujú ročný úrok od 12 do 15 percent.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/new-wave, menuAlias = new-wave, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 00:51