StoryEditor

Vládne falošný pocit bezpečia

09.10.2007, 00:00

Prieskum McAfee o IT bezpečnosti prebiehal v malých a stredných firmách v západnej Európe. Platia jeho závery aj pre Slovensko?
Z vlastnej skúsenosti viem, že sa nebudeme od jeho výsledkov veľmi odlišovať. Zistené skutočnosti a z nich vyplývajúce priemerné hodnoty budú zhodné či už na Slovensku, alebo v Českej republike.
S akými problémami sa stretávate u nás?
Kľúčové je, aby si hodnotu svojich dát uvedomili samotní manažéri alebo majitelia. Stále prevláda falošný pocit bezpečia. Zabezpečia si napríklad antivírusové riešenie a očakávajú, že sa im už nič nemôže stať. Nemajú pritom v rukách nástroje na sledovanie jeho úspešnosti a nevedia, ako a či vôbec funguje. Ale to vyplýva aj z toho, že pre nich IT bezpečnosť nie je prioritou, a tak sa jej nevenujú špecializované oddelenia či odborníci.
Takže na nej skôr šetria?
Určite áno. Radšej investujú do nových počítačov alebo operačného systému, no nenájdu už peniaze na ich ochranu. Pritom nejde o vysoké sumy. Nepovažujú to za rozumný výdavok, keďže negeneruje ďalšie zisky alebo nových zákazníkov.
Keby som za vami prišiel ako majiteľ malej firmy a chcel by som v tomto smere niečo robiť, čo by ste mi poradili?
V prvom rade by som sa opýtal, kde máte citlivé dáta. Pretože ak sú "rozhádzané" po celej firme, bude ich zabezpečenie drahé. Základom je potom antivírusové a antispyware riešenie, pričom trochu iný režim platí pre notebooky ako pre desktopy. Ochrana musí byť na koncových staniciach, serveroch aj na internetovej bráne.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/new-wave, menuAlias = new-wave, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 17:54