StoryEditor

Zachráňte svoje fotky

11.09.2007, 00:00

Zachrániť dáta možno nielen z pevných diskov, ale aj z USB kľúčov, CD, DVD a po novom aj z Blue-ray a HD DVD diskov. Rovnako to platí pre pamäťové karty, ktoré väčšina z nás používa najmä v mobiloch či digitálnych fotoaparátoch. Aj pri ich vymazaní sú straty veľmi bolestivé a oplatí sa pouvažovať nad tým, či sa nedá situácia ešte zachrániť.
Pamäťové karty v digitály sú po pripojení na počítač bežným záznamovým médiom, ktoré ponúka aj možnosť záchrany stratených či poškodených dát. Ak ste sa teda vrátili z dovolenky a vaša ratolesť vám v rámci hrania sa s tou peknou škatuľkou všetky vzácne snímky vymazala, nezúfajte. V prvom rade jej rýchlo zoberte fotoaparát z rúk, aby naň nespravila hneď niekoľko nových aktuálnych záberov. Rovnako ako pri akomkoľvek inom disku totiž platí, že ďalšie zápisy urobia z vymazaných súborov definitívne minulosť.
Po splnení tejto základnej podmienky je pravdepodobnosť opätovného získania fotiek už veľmi slušná. Pokiaľ nie je karta fyzicky poškodená, sú na nej uložené súbory len zneviditeľnené, takže príslušným softvérom sa k nim cez počítač dostanete.
Rovnako tak pri zápise súborov (napríklad ak práve v najmenej vhodnej chvíli dôjde k vybitiu batérií) sa niekedy stane, že karta sa hlási ako chybná. Počkajte chvíľu s jej formátovaním a skúste nasadiť niektorý z recovery softvérov. Je pravdepodobné, že okrem niekoľkých skutočne nekorektne zapísaných súborov zvyšok bez problémov získate.
Špecializovaných softvérov na tento účel je celý rad. Medzi najznámejšie freeware produkty patrí Zero Assumption Digital Image Recovery. Veľmi jednoduchý a používateľsky príjemný soft je určený na obnovu dát z nešťastne vymazaných vymeniteľných médií. Stačí vybrať zariadenie, z ktorého chcete obrázky obnoviť, a zadáte ich "cieľovú destináciu". Ďalšími sú napríklad Free Art Plus Digital Photo Recovery či Photo Recovery.

Keď mazať, tak poriadne
Ak sme spomínali záchranu stratených dát, musíme jedným dychom dodať, že svoj význam má aj opačný proces -- mazanie. Stlačiť delete a vysypať kôš pri citlivých informáciách nestačí. Často odporúčané priloženie magnetu s modernými diskami nič neurobí, radšej sa spoľahnite na niektorý zo softvérov na to určených.
Na výber ich je veľa, medzi najznámejšie patrí Eraser. Už samotný názov dokumentuje, že nejde o žiadneho slabocha -- ním zmazané súbory už nenájdete. Vybrať si pritom môžete z niekoľkých spôsobov mazania, od čoho závisí aj rýchlosť operácie. Premazať sa dá aj voľné miesto na disku alebo nastavenie pravidelného odstraňovania zvolených položiek. Okrem odstránenia jednotlivých súborov sa rád "pohrá" aj s celým diskom. Na to ponúka aj možnosť vytvorenia štartovacieho disku, z ktorého sa nabootojhe počítač. Pri práci však treba byť opatrný a pozorne zvážiť, čo už skutočne nebudete potrebovať. Ďalším v ponuke je napríklad Simple File Shredder -- je používateľsky jednoduchší freeware, ktorý však nesklame a zariadi bezpečné prepísanie citlivých dát a súborov určených na definitívnu likvidáciu. Poradí si aj s históriou internetových browserov. Stačí si však zadať požiadavku na takýto softvér do internetového vyhľadávača a určite si nájdete ten pravý.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/new-wave, menuAlias = new-wave, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 06:33