StoryEditor

Volebný zákon sa opäť nemenil

25.04.2002, 00:00

Bratislava (hn/Marek Tettinger)
Na rokovaní 57. schôdze parlamentu sa stretli tri návrhy, ktoré sa týkali parlamentných volieb. Dvakrát chceli predkladatelia novelizovať zákon o voľbách do NR SR, v ďalšom predkladateľ navrhol do Ústavy SR deklaratórne potvrdiť pomerný volebný systém. Vo všetkých prípadoch išlo o poslanecké iniciatívy. Nezávislý poslanec Alexander Slafkovský (DS) navrhol v zákone zakotviť inštitút volebných pozorovateľov. Upravuje podmienky ich účasti na priebehu volieb, zasadaniach volebných komisií a pri rátaní hlasov. Podobná úprava platí podľa navrhovateľa vo volebných zákonoch viacerých európskych krajín. Slafkovského iniciatívu podporilo 34 poslancov. Demokratická strana, ktorej je Slafkovský členom, vyslovila "sklamanie a pobúrenie" z výsledku hlasovania. Podobne dopadla novela, ktorú predložil poslanec Tomáš Galbavý, za ktorú hlasovalo 25 zákonodarcov. Podľa Galbavého by sa na voľbách mohol zúčastniť aj nezávislý kandidát, ktorý by predložil petíciu s tisíc podpismi, ale aj osvedčenie o (ne)spolupráci s bývalou Štátnou bezpečnosťou. Vôľu zmeniť ústavný zákon, ako to chceli T. Galbavý s Petrom Tatárom, prejavilo okrem predkladateľov len 34 poslancov. Vo všetkých troch prípadoch ide o ďalšie zo série neúspešných pokusov odstrániť nevyhovujúce ustanovenia o počte volebných obvodov, váhe preferenčných hlasov a účasti súkromných elektronických médií v predvolebnej kampani zákona o voľbách do NR SR.
V krátkom čase by sa do parlamentu mala dostať novela volebného zákona z dielne ministerstva spravodlivosti. Okrem iného ruší povinnosť politických subjektov predložiť petíciu s minimálne 10-tisíc podpismi. Strany a hnutia by miesto toho zložili kauciu milión korún s tým, že by sa im vrátila v prípade, že získajú aspoň dve percentá platných hlasov. Novela tiež navrhuje zaviesť pozitívnu diskrimináciu žien, ktoré by museli mať aspoň tretinové zastúpenie na kandidačných listinách. V prípade úspechu by počas predvolebnej kampane verejnoprávne médiá a vysielateľ, ktorý má oprávnenie na vysielanie na základe licencie, mohli vyhradiť na kampaň najviac 30 minút vysielacieho času na jeden kandidujúci subjekt alebo koalíciu. Celkový čas však nesmie presiahnuť päť hodín.
V susednej ČR schválili novelu volebného zákona koncom minulého roka. Novela zvýšila význam preferenčných hlasov, zaviedla v súlade s územnosprávnym usporiadaním 14 volebných krajov. V prípade, že do volieb ide koalícia, novela násobí 5-percentný koeficient počtom členov koalície. Voliť môžu aj krajania žijúci v zahraničí.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/parlamentne-noviny, menuAlias = parlamentne-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 06:36