StoryEditor

Fico dostal poverenie, začne rokovať s ĽS-HZDS a SNS

20.06.2006, 16:00
Autor:
TASRTASR

Prezident SR Ivan Gašparovič dnes poveril predsedu strany Smer-sociálna demokracia Roberta Fica zostavením novej vlády. Sociálni demokrati začnú rokovania s ĽS-HZDS a SNS, postupne sa však chcú stretnúť s predstaviteľmi všetkých strán, ktoré sa po voľbách dostali do Národnej rady SR.
Víťazná strana zo sobotňajších parlamentných volieb má pripravené štyri varianty možnej vládnej koalície, ktoré sú buď kombináciou súčasných opozičných alebo opozičných a koaličných strán. Podľa doterajších Ficových vyjadrení i postojov jednotlivých subjektov by to mali byť varianty Smer-SD - SNS - KDH, Smer-SD - SNS - ĽS-HZDS, Smer-SD - SMK - KDH a Smer-SD - SDKÚ-DS.
Fico pred novinármi po prijatí u prezidenta poprel kuloárne informácie, že by najzaujímavejší variant pre jeho stranu bola koalícia s KDH a SMK. "Predložíme všetkým politickým stranám naše predstavy o prioritách, na ktorých by mal byť postavený nový vládny program. Podľa reakcií týchto politických subjektov, ako aj podľa toho, aké majú oni priority, budeme zužovať túto sériu," uviedol Fico.
Prvé kolo rokovaní sa začne už dnes, užšie rozhovory sa uskutočnia v stredu a vo štvrtok. "To, ktorá strana sa stane súčasťou novej vládnej koalície a partnerom strany Smer-SD, záleží od toho, ako ďaleko bude pripravená akceptovať naše predstavy o vládnom programe," vyhlásil Fico.
Po prvých pondelňajších neoficiálnych rokovaniach sa lídrovi sociálnych demokratov zdá, že prakticky každá strana si vie predstaviť návrhy Smeru-SD v súvislosti s budovaním sociálneho štátu. Fico rešpektuje, že v koaličnej vláde bude musieť každý ustúpiť zo svojich pôvodných nárokov, niektoré však považuje za zásadné. "Neviem si predstaviť, že by strana Smer-SD vstúpila do vládnej koalície, kde by nedošlo k zavedeniu dvoch sadzieb DPH," poznamenal.
Fico sa zatiaľ nechce zaoberať možnými výhradami Strany európskych socialistov ku koalícii s podľa nich extrémistickou SNS. "Chcem oficiálne zagarantovať status quo, pokiaľ ide o postavenie príslušníkov národnostných menšín," vyhlásil Fico s tým, že Smer-SD bude garantom dodržiavania tohto postavenia bez ohľadu na to, ktoré strany vytvoria vládu.
Poverenie zostavením vlády neobsahuje žiaden časový limit, líder Smeru-SD však chce prezidenta do 30. júna informovať o výsledku rokovaní s potenciálnymi partnermi. Fico chce podľa vlastných slov spraviť všetko preto, aby poverenie naozaj využil. Zvolanie ustanovujúcej schôdze parlamentu ohlásil prezident na 12. júla.
Ústava SR nepozná inštitút poverenia vedením rokovaní o zostavení vlády. "Ústava hovorí len o tom, že prezident vymenúva predsedu vlády, ktorého poverí zostavením vlády a na jeho návrh menuje ministrov," povedal pre TASR ústavný právnik Ladislav Orosz. Politická prax je podľa neho taká, že prezident najprv poverí istú osobu zostavením vlády a po tom, ako sa uskutočnia politické rokovania, ho aj oficiálne menuje. "Prezident samozrejme musí brať do úvahy výsledky volieb. Prax smeruje k tomu, že poverenie spravidla smeruje k predsedovi víťaznej strany," hovorí právnik.
Podľa ústavy premiéra vymenúva prezident a na návrh predsedu vlády potom hlava štátu vymenuje ďalších členov vlády a poverí ich riadením ministerstiev. Vláda je následne povinná do 30 dní predstúpiť pred parlament, predložiť mu svoje programové vyhlásenie a požiadať ho o vyslovenie dôvery. Ak Národná rada SR do 6 mesiacov neschváli programové vyhlásenie vlády, môže prezident prezident rozpustiť. Ak NR SR vysloví vláde nedôveru, alebo ak zamietne jej návrh na vyslovenie dôvery, prezident Slovenskej republiky vládu odvolá.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/parlamentne-volby-2006, menuAlias = parlamentne-volby-2006, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 08:45