StoryEditor

Zahraničie o SR: Čas analýz vplyvu volieb na ekonomické reformy ešte len príde

18.06.2006, 18:03
Autor:
TASRTASR

Svetové tlačové agentúry a významné denníky v západnej Európe i mimo nej vo svojich servisoch a internetových vydaniach venujú pozornosť výsledkom parlamentných volieb a ich vplyvu na ekonomické reformy na Slovensku.
Od skorých nedeľných hodín zhodne konštatovali, že strana Smer-SD chce zmeniť reformy na Slovensku, ktoré majú veľký medzinárodný ohlas. Šéf strany Robert Fico o nich povedal, že boli veľmi bolestné pre obyčajných ľudí a že z nich mali v ekonomicky rozkvitajúcej krajine východnej Európy prospech len bohatí.
Nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung vidí príčiny porážky pravicovej koalície v tom, že Dzurinda počas svojej osemročnej vlády realizoval na Slovensku tvrdý reformný kurz. Tým síce inicioval veľký hospodársky rast a silný prílev zahraničných investícií, kurz však svojou ostrosťou vyvolal nespokojnosť veľkej časti obyvateľstva.
Rakúska agentúra APA uvádza slová víťaza volieb, že Smer-SD nevstúpi do nijakej koalície, v ktorej by bol prinútený realizovať pravicový program. Cituje vyjadrenie Roberta Fica, že "príklad Českej republiky ukazuje, že je možný hospodársky rast bez drastických reforiem".
V ekonomickej oblasti medzi priority Smeru-SD patrí odstránenie rovnej dane a vyššie zdanenie firiem, ktorých pozícia v odvetviach je takmer monopolná.
V správach sa začali objavovať aj úvahy o konkrétnych dôsledkoch víťazstva slovenských sociálnych demokratov na ekonomické reformy, ak ich predseda Robert Fico bude poverený a zostaví novú vládu. V tom prípade na Slovensku môže dôjsť k zásadnej zmene kurzu. Chce totiž časť reforiem z Dzurindovej éry zrušiť, napríklad 19-% rovnú daň. Rakúska tlačová agentúra APA v ďalších správach doplnila, že cieľom Ficovej vlády by mali byť minimálne dve daňové sadzby. Nižšia by sa vzťahovala napríklad na potraviny, lieky, noviny, knihy, či stavebný materiál a vyššou sadzbou by sa zaťažovali tovary, ktoré nepatria medzi životné potreby alebo ktoré nemajú bezprostredný vplyv na zlepšenie životných podmienok ľudí.
Americká agentúra AP dodáva, že Ficovi sociálni demokrati sľúbili obnovenie sociálnych vymožeností, zlepšenie zdravotníckeho sektoru a zmeny v daňovom systéme, ktoré by mali postihnúť bohatých podnikateľov a obchodníkov.
Vzťah Slovenska a eura sa v prvých reakciách svetových médií na výsledky parlamentných volieb takisto dostal na popredné miesto. Víťazstvo Ficovej strany robí otáznym jeho prijatie na Slovensku v roku 2009. Na podporu týchto úvah citovali agentúry lídra Smeru-SD, že "potvrdzujeme 1. január 2009 za dátum prijatia eura, ale pre krajinu nie je rozhodujúci. Budeme uvažovať, či ho nezrevidujeme". Konštatovali, že až rozhovory o vytvorení koalície zrejme rozhodnú, či Slovensko príjme spoločnú menu eurozóny v roku 2009, ako sa to doteraz plánovalo.
V prípade koalície Fico, Mečiar, Slota bude prijatie eura v roku 2009 ohrozené i napriek tomu, že pred voľbami všetky politické strany s týmto termínom súhlasili. "Fico bude totiž potrebovať na splnenie svojich sľubov peniaze a bude preto zvyšovať schodok verejných financií. Slovensko tak nesplní požiadavky na vstup do eurozóny," pripomína Aktuálně.cz a dodáva, že ďalšie vládne kombinácie by mali prijatie eura v roku 2009 zaručiť.
Aktuálně.cz odhaduje, že slovenské hospodárstvo porastie rýchlo, pretože pravicovej vláde sa podarilo prilákať veľké automobilky Kia a PSA, ktoré v tomto čase spúšťajú výrobu, čo bude mať pozitívny vplyv na celú ekonomiku. Bude tiež klesať nezamestnanosť, pretože firmy v súčasnosti vytvárajú dostatok nových pracovných miest. Vo fáze rokovania sú aj ďalšie veľké investície, ako je napríklad príchod spoločnosti Dell.
Agentúry a noviny však súčasne poukazujú na to, že ani Smer-SD a ani SDKÚ-DS nezískali dostatočnú podporu na to, aby mohli ľahko zostaviť koaličnú vládu. Možností, kto bude viesť krajinu po týchto voľbách, je niekoľko a každá z nich je takmer rovnako pravdepodobná ako aj vylúčená. Jazýčkom na váhach pri zostavovaní novej vlády sa stala ĽS-HZDS, ktorej hlavným problémom je jej predseda Vladimír Mečiar.
Analytici sa zhodujú na tom, že o skutočnom vplyve parlamentných volieb na ekonomické reformy na Slovensku sa bude dať hovoriť až vtedy, keď nová slovenská vláda predstaví svoj program a keď ho parlament schváli.
Informovali o tom Reuters, DPA, APA, Aktuálně.cz a nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/parlamentne-volby-2006, menuAlias = parlamentne-volby-2006, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 20:16