StoryEditor

Hannes Swoboda: Extrémizmus neakceptujeme

20.06.2006, 00:00

Smer-SD niektorí označujú za ľavicovopopulistickú stranu. Vnímate ju tak aj vy, alebo je to podľa vás štandardná európska sociálnodemokratická strana?
- Smer má určite ľavicovopopulistické korene a z toho vyplývajú aj niektoré ľavicovopopulistické sklony. Ako európski sociálni demokrati sme sa však veľmi snažili podporiť štandardné sociálnodemokratické prvky v tejto strane, a myslím si, že sa nám to do veľkej miery aj podarilo. Či to tak naozaj je, sa bude dať lepšie zodpovedať v blízkej budúcnosti, ak sa Smer dostane do vlády. Účasť vo vláde núti ľudí rozmýšľať realistickejšie, pretože musia niesť veľkú zodpovednosť.
Ako európski sociálni demokrati vnímajú tvorenie vlády? Bola by pre nich problémom účasť nacionalistickej SNS alebo konzervatívnej KDH vo vláde vedenej Smerom?
- Nekladieme teraz vláde žiadne podmienky, čo sa týka jednotlivých strán. Je však jasné, že vládny program a konanie vlády musia byť proeurópske a pohybovať sa v strede politického spektra. Protieurópska a so základnými občianskymi právami nezlučiteľná politika, akú presadzuje napríklad poľská vláda, pre nás neprichádza do úvahy. Naše kritériá alebo odporúčania sa teda netýkajú jednotlivých strán, ale obsahu vládneho programu. Ako sociálni demokrati presadzujeme Lisabonský proces, základné občianske práva, európsku ústavu a nebudeme môcť akceptovať vládu, ktorá bude v rozpore s týmito základnými podmienkami a hodnotami. Všetko ostatné sa musí rozhodnúť na miestnej úrovni, teda na Slovensku.
Program vlády je pre vás teda dôležitejší ako strany, ktoré budú vo vláde?
- Presne tak. Čo sa týka programu, máme prísne kritériá. Ostatné záležitosti sa budú odvíjať od programu. Ak sa strany, ktoré boli doteraz k týmto veciam skeptické, teraz k nim prihlásia a naozaj budú zastávať proeurópsku program, je to pre nás v poriadku. Pre nás sú rozhodujúce spomínané európske hodnoty, ku ktorým patrí aj ochrana a rešpekt menšín.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/parlamentne-volby-2006, menuAlias = parlamentne-volby-2006, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 04:41