StoryEditor

Komentár HN: Západ proti východu

Keď si požičiate sto korún od banky, sto vytiahnete z kreditky, sto od priateľa a ďalších tisíc musíte splácať po starých rodičoch, žije sa zle. Na nové auto, byt či dovolenku nemôžete ani pomyslieť a namiesto toho ich ticho závidíte susedom.
Keď v kampani pred ôsmimi rokmi dnešná koalícia Slovákom sľubovala modré z neba, dostala šancu a aj priniesla aké-také výsledky. Štátny dlh už nerastie geometricky, mzdy rastú a hladových dolín pomaly ubúda. Krajina dostala správny smer, hoci vládu, rovnako ako tú predchádzajúcu, sprevádzali škandály, arogancia moci a chybné kroky. Aspoň už nie vraždy.
Mikuláš Dzurinda neklamal, ani keď sľuboval dvojnásobné platy. Počas jeho vlády sa však príjem zdvoj- a viacnásobil najmä tým najšikovnejším alebo, povedzme, najagilnejším (rozumej skorumpovaným a bezcharakterným).
Vláda môže vo voľbách stroskotať na tom, že napriek zahraničným investíciám nevedela pomôcť tým nezamestnaným, ktorých jednoducho pracovný trh nechce. Musia žiť z pár tisícok a sledovať, ako to, čo v Bratislave nazývajú infláciou, rastom regulovaných cien robí ich životy neznesiteľnými.
Práve kvôli tomu sa regióny stali živnou pôdou pre strany, ktorých činy za dlhé roky ešte nedobehli slová. Znie to nepríjemne, ale slovenský vidiek si ešte celkom nezvykol, že by sa o svoju prosperitu mal starať predovšetkým sám, aj keď podmienky má. Ak sa miestni podnikatelia ohradzujú, že nie sú sociálnym ústavom a musia si strážiť produktivitu, a nie platiť za sezónne práce Rómom, možno majú pravdu. Možno má pravdu aj verejná správa, že nemá peniaze. Je len zvláštne, že regióny čerpajú minimum peňazí z eurofondov.
V sobotu sa rozhodneme, či chceme ďalej potlačiť rast slovenskej ekonomiky, ergo našej životnej úrovne. Rozhodneme, či chceme obstáť v tvrdom medzinárodnom boji o kapitál a energie. Rozhodneme o tom, či sa aj tak malé Slovensko bude i ďalej absurdne deliť na východ a západ. Rozhodneme, či zasa budeme musieť závidieť tie drahé dovolenky susedom. Povolebné zrkadlo ukáže, či sme takí solidárni, ako veľmi túžime po peniazoch, ktoré sme nikdy nemali.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/parlamentne-volby-2006, menuAlias = parlamentne-volby-2006, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 10:38