StoryEditor

Názory na novú vládnu koalíciu

29.06.2006, 00:00

Podpredseda ĽS-HZDS Milan Urbáni: Som rád, že HZDS bude po ôsmich rokoch vo vláde. Nebudeme nič rušiť, len chceme veci zmeniť, aby Slovensko napredovalo. Vo vláde budeme korektne narábať s národnostnými menšinami, budeme podporovať podnikateľské prostredie a upevňovať pozíciu Slovenska v EÚ a NATO.
Líder SNS Ján Slota: Je to pre mňa veľkým zadosťučinením. Všetky moje prognózy, že SNS získa vo voľbách 12 percent, že bude vo vláde a že SMK vo vláde nebude, sa ukázali ako pravdivé.
Predseda SMK Béla Bugár: Koalícia Smer-SD, SNS a ĽS-HZDS je najhorším variantom pre Slovenskú republiku.
Predseda KDH Pavol Hrušovský: Odmietam akúkoľvek zodpovednosť za rozhodnutie Smeru-SD zostaviť vládu s ĽS-HZDS a SNS. Od prvej chvíle nám bolo jasné, že pre Smer-SD je najväčším problémom SMK. Práve kvôli neprijateľnosti SMK som nevidel veľkú možnosť na účasť svojej strany vo vládnej koalícii. Naša otvorenosť ku koalícii Smer-SD, KDH, SMK bola reakciou na najhorší možný variant povolebného usporiadania Smer-SD, ĽS-HZDS, SNS.
Podpredseda SDKÚ- DS Pavol Kubovič: Slovensko mohlo mať aj po týchto voľbách kredibilnú vládu za predpokladu, že by KDH a SMK postupovali spoločne s SDKÚ-DS. Aj v opozícii sa budeme zasadzovať za to, aby sa nerúcali reformy a v tomto smere sa budeme snažiť zjednocovať pravicové opozičné strany.
Politológ Samuel Abrahám: Koalíciu Smer-SD, SNS a ĽS-HZDS si táto spoločnosť nezaslúži a nezvykne si na to. Táto kombinácia nebola nikdy pred voľbami proklamovaná a keby bola, tak by v živote Fico toľko hlasov nedostal.
Český politológ Jiří Pehe: Poškodí to imidž Slovenska v zahraničí. Takýto vývoj je "dosť neblahý", keďže sa Smer-SD rozhodol rokovať s veľmi problematickými stranami. Zahraničným investorom sa bude ťažko vysvetľovať, že predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar je iný ako pre ôsmimi rokmi.
Výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor: Rozhodnutie Smeru rešpektujeme. Vláda by mala pracovať na zlepšení podnikateľského prostredia, ktoré je základom na zvyšovanie zamestnanosti a zlepšenie postavenia pracujúcich. Očakávame, že strany do funkcií nominujú odborne fundovaných a zdatných reprezentantov.
Predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory Peter Mihók: Od vládneho zoskupenia Smer-SD, ĽS-HZDS a SNS očakávam pragmatický ekonomický program. Rozhodujúce bude, čo sa z predstáv jednotlivých strán dostane do vládneho programu. Pre mňa je momentálne dosť nečitateľné, aký postoj v oblasti reforiem zaujme SNS. HZDS bude tým článkom vládnej koalície, ktorý bude hlavne v daňovej a odvodovej oblasti tvrdo stáť za existujúcimi reformami.
Zdroj: hn,TASR,SITA

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/parlamentne-volby-2006, menuAlias = parlamentne-volby-2006, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 00:42