StoryEditor

SMK sa obáva, že po nástupe novej koalície vznikne na Slovensku napätie

29.06.2006, 13:37
Autor:
TASRTASR

SMK sa obáva, že po nástupe novej vládnej koalície Smer-SD, SNS a ĽS-HZDS vznikne na Slovensku napätie.
"SNS a časť vedenia Smeru majú nacionálnu rétoriku, a to môže vyvolať určité napätie," povedal dnes novinárom predseda SMK Béla Bugár. "Každá štruktúra týchto strán má určité skúsenosti s nacionalizmom, takže je tu obava, že ak sa im nebude dariť, je možné transformovať určité napätie na etnické napätie," spresnil.
SMK si chce pred ďalším hodnotením novej koalície počkať na konkrétne rozdelenie rezortov, ich personálne obsadenie a prvé kroky nového kabinetu. Trvá však na tom, že koalícia v tomto zložení je najhoršou alternatívou pre Slovensko. "SMK urobila všetko preto, aby takéto zloženie vládnej koalície nebolo možné," vyhlásil Bugár. Snahou SMK podľa jeho slov bolo vytvorenie koalície so Smerom-SD a ďalšou pravicovou stranou. "Fakticky my sme prosili KDH, aby sa vedenie KDH rozhodlo ísť do vlády. Nakoniec sa rozhodli veľmi neskoro," poznamenal Bugár. To už podľa neho nemohlo zmeniť rozmýšľanie predsedu Smeru-SD Robert Fica. "Keby sa oni rozhodli možnože o týždeň skôr, tak by bolo oveľa horšie pre predsedu Fica to odmietnuť alebo sa vyhovárať," uviedol. Strana bola pripravená rokovať aj o prípadnom vstupe do koalície so Smerom-SD a ĽS-HZDS, hoci spolupráca so subjektom pod vedením Vladimíra Mečiara by vraj robila problémy. Po korektných rokovaniach však podľa Bugárových slov zvíťazili štruktúry Smeru-SD, ktoré preferovali spoluprácu so SNS. Bugár potvrdil, že keby sa Smer-SD pozval na ďalšie rokovania ĽS-HZDS a SMK, bola by to pre stranu veľmi ťažká situácia, musela by sa totiž rozhodnúť, či to odmietne a umožní tak vstup SNS do vlády, alebo ponuku prijme a bude vo vláde s ĽS-HZDS.
Riziko vznikajúcej koalície vidí líder SMK v jej zložení, ani jedna zo strán nemá skúsenosti z európskymi štruktúrami a fondmi, nemá tiež novodobé skúsenosti s vládnutím po vstupe SR do NATO a EÚ.
Ustanovujúca schôdza Národnej rady SR by mala byť už v utorok 4. júla. Predseda Smeru-SD Robert Fico navrhol tento termín prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi, ktorý s návrhom predbežne súhlasil, definitívne to potvrdí v piatok. Zastupujúci predseda parlamentu preto zvolá na piatok stretnutie predsedov parlamentných strán, aby sa dohodli na rozdelení výborov a obsadení vedúcich funkcií v Národnej rade SR. Pôvodne bola ustanovujúca schôdza naplánovaná na 12. júla.
Opozícia by mala obsadiť jeden post podpredsedu Národnej rady SR. Predseda SMK predpokladá, že opozičné pravicové strany budú nútené spolupracovať, čo sa zrejme pozitívne prejaví na vzájomných vzťahoch.
Šéf SMK tiež informoval, že keď oni rokovali so Smerom-SD, Robert Fico navrhol, aby opozícia dostala dva posty podpredsedu parlamentu. Predpokladá, že v štátnej správe dôjde k veľkým zmenám.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/parlamentne-volby-2006, menuAlias = parlamentne-volby-2006, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 03:32