StoryEditor

Ani garantované produkty nechránia pred stratou

27.02.2006, 23:00
Garantované produkty sú na slovenskom trhu pomerne novou možnosťou investovania prístupnou aj pre drobných investorov a počas svojej krátkej histórie sa stali populárnymi predovšetkým pre konzervatívnych investorov. Vstúpiť do garantovanej investície je možné len v upisovacom období, a to isté platí aj pri neskoršom odchode z takejto investície.
Garantované produkty sú na slovenskom trhu pomerne novou možnosťou investovania prístupnou aj pre drobných investorov a počas svojej krátkej histórie sa stali populárnymi predovšetkým pre konzervatívnych investorov. Vstúpiť do garantovanej investície je možné len v upisovacom období, a to isté platí aj pri neskoršom odchode z takejto investície. Garancia vrátenia vloženej sumy sa totiž vzťahuje len k dátumu jej splatnosti. Hlavným dôvodom je predovšetkým spôsob, akým sú garantované vklady zostavené.
Pri väčšine z nich investor môže síce požiadať o spätné odkúpenie, ale nie vždy sa tak udeje za priaznivých podmienok. To súvisí s pripisovaním výnosov, ktoré sa robí inak ako pri klasických podielových fondoch. Majetok fondov je oceňovaný na dennej báze, takže informácie o ziskoch či stratách sú denne známe a prípadný výnos si investor môže kedykoľvek vybrať (tak, že podiely predá). Pri garantovaných produktoch je konečný výsledok istý až v okamihu splatnosti.

Ako to funguje?
Garantované investície, či zaistené fondy, patria do rodiny štruktúrovaných produktov a sú zostavené z viacerých zložiek, ktoré dávajú navonok celkom jednoduchý produkt. Slovo fond v ich názve môže byť čiastočne zavádzajúce, pretože v skutočnosti ide vo väčšine prípadov o termínovaný vklad (prípadne nákup dlhopisov) v kombinácii s opciou. Vďaka tomu je možné dodržať sľub - návratnosť investovanej sumy a v prípade splnenia ďalšej podmienky aj pridať niečo navyše. Termínovaný vklad alebo nákup dlhopisov musí byť dostatočne vysoký na to, aby po uplynutí stanovenej lehoty dosahoval výšku garantovanej sumy. Napríklad pri garantovanej investícii na obdobie piatich rokov s garanciou 100 percent vloženej sumy a pri termínovanom vklade s výnosom dve percentá musí byť na termínovaný vklad vložených 90,57 % garantovanej sumy. Zostávajúcich 9,43 % je priestor na nákup druhej zložky produktu (teda opcie). Táto zložka by tiež mala pokryť distribúciu, správu a zisk.
Opcia zaisťuje splnenie druhého prísľubu, teda podielu na výnosoch podkladového aktíva. Tým môže byť podiel na výnosoch indexu akcií, na výnosoch určitej komodity alebo "výhra" na stávku na vývoj kurzov mien. Jedna opcia postačuje, ak je variabilná zložka indexu počítaná jednoducho, teda napríklad ako podiel na raste niektorého z akciových indexov. Ak je výnos vypočítavaný komplikovanejšie, je potrebné uzavretie niekoľkých opcií. Napríklad pri garantovanej investícii, ktorá ponúka vyšší výnos v prípade, ak sa kurz meny bude pohybovať v užšom pásme a nižší výnos v prípade, ak bude kurz v širšom pásme, je potrebné uzavrieť aspoň dve opcie.
Pri garantovaných produktoch typu "dostanete xy % rastu indexu Dow Jones Industrial Average za päť rokov" stačí banke (garantované produkty ponúkajú takmer výhradne banky) nakúpiť kúpnu opciu európskeho typu (teda takú, ktorú je možné uplatniť len v deň splatnosti) na päť rokov na index Dow Jones Industrial Average. Zložitejšie produkty, ktoré ponúkajú vyšší výnos v prípade, ak sa daný menový pár (napríklad SKK/USD) bude pohybovať v stanovenom rozpätí, vyžadujú exotické opcie. V takomto prípade napríklad opciu Range digital (Range bet, Binary range). Tá sa od klasických opcií líši predovšetkým stanovením sumy na vyrovnanie pri jej splatnosti. V prípade, že daná podmienka je splnená (niekedy je potrebné spĺňať podmienku v každom okamihu lehoty splatnosti, inokedy stačí len v jeden - exspiračný - deň), dostáva držiteľ opcie vždy celú vopred dohodnutú sumu.
Je zrejmé, že štruktúra garantovaných produktov predurčuje jednak stanovenú lehotu ich splatnosti, ktorá sa pohybuje okolo piatich rokov. Je totiž nutné, aby dlhopisová zložka mala dostatok času zarobiť na garanciu vrátenia vkladu. Kvôli tejto štruktúre nie je možné pri predčasnom opustení investície garantovať vyplatenie vloženej sumy. Tá nezávisí len od vývoja podkladových aktív - teda napríklad akciového indexu - (čo má vplyv na hodnotu opčnej časti garantovaného produktu), ale aj od aktuálnych úrokových sadzieb (tieto ovplyvňujú hodnotu dlhopisovej časti - pri rastúcich úrokoch ceny dlhopisov klesajú a naopak).

Ako si vybrať?
Garantované investície je možné rozdeliť do dvoch základných skupín. Jednoduché - na výplatu výnosu je dôležitý stav hodnoty podkladových aktív (akciového indexu, koša akcií...) v okamihu splatnosti a klikacie (sčítavacie) produkty, ktoré umožňujú zarábať aj v prípade, ak trhy budú v priebehu trvania investície rásť a klesať. Pri takomto vývoji trhov je dodatočný výnos pri jednoduchej konštrukcii minimálny alebo žiadny.
Rozšírenejšie sú garantované produkty, ktoré výnos vyhodnocujú priebežne - zaklikávacie - ktoré v pravidelných intervaloch vyhodnocujú vývoj podkladových aktív a tieto výnosy sa kumulujú. Pri niektorých typoch garantovaných produktov sa sčítavajú straty aj zisky, pri iných iba zisky. Variáciou klikacích produktov sú tzv. stromy. V nich je vo vopred stanovených intervaloch vyhodnocované splnenie podmienky a podľa toho sa výnos buď násobí stanoveným koeficientom väčším ako jeden (trhy rástli a investor zarobí viac) alebo menším ako jeden (trhy klesali a investor zarobí menej).

Je to bez rizika?
Aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že garancia vrátenia vložených peňazí (s možnosťou zarobiť v prípade pozitívneho vývoja podkladových aktív) je investíciou snov, nie je to úplne jednoznačné. Ak totiž po piatich rokoch dostane investor späť vloženú sumu, prišiel minimálne o hodnotu inflácie. Pri garantovaných produktoch sa tiež zvyčajne platí vstupný poplatok. V prípade že podkladové aktíva nezarobia v priebehu piatich rokov nič, tak konečná hodnota pri garancii 100 % vkladu by bola záporná. Časť tejto možnej straty garantované produkty kompenzujú tým, že garantujú určitý minimálny výnos.
Omnoho väčším skrytým rizikom je denominácia garantovaného produktu. Tie, ktoré sú denominované v iných menách ako je slovenská koruna, sa vystavujú riziku straty v prípade, že do ich splatnosti sa koruna oproti týmto menám posilní. Väčšina makroekonómov predpokladá, že v okamihu prijatia eura bude koruna silnejšia než je dnes. Menové riziko najlepšie vidieť na minulom vývoji (minulý vývoj však nemusí byť zárukou vývoja v budúcnosti). Ak by investor nakúpil garantované produkty v hodnote 10 000 korún pred piatimi rokmi, strácal by na investícii v dolároch 3 336 korún a na investícii v eurách 1 456 korún. Je nutné podotknúť, že vývoj mohol byť aj opačný a v takom prípade by kurzové pohyby znamenali zisk. Ak však investor vyhľadáva garantované produkty práve so snahou vyhnúť sa riziku, nemal by trhové riziko iba zamieňať za iný typ rizika, ale mal by sa mu vyhnúť úplne.
Ak teda máte na výber z viacerých garantovaných produktov, je potrebné vyberať tie, ktoré účtujú minimálne alebo žiadne vstupné poplatky, prípadne ponúkajú aj nejaký minimálny výnos. Ak s garantovanou investíciou nechcete zároveň špekulovať na menový vývoj koruny, investujete len do produktov, ktoré sú denominované v slovenskej korune. Pri voľbe konkrétneho produktu sa uistite, či rozumiete spôsobu stanovenia konečného výnosu (nie vždy to je jednoduché a aj skúsení investori s tým môžu mať problémy). Zvoľte si taký produkt, ktorý do konečného výnosu započítava aspoň časť tých priebežných, aby ste zarobili, aj keď trhy kolíšu.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/peniaze-a-investicie, menuAlias = peniaze-a-investicie, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 22:48