StoryEditor

Aféra so spracúvaním pokazeného mäsa z Nemecka sa nepotvrdila

19.10.2005, 00:00

Slovenská televízia predvčerom informovala, že až 200 ton pokazených bravčových zvyškov z Nemecka sa na Slovensku malo predávať v salámach, párkoch a paštétach. "Je to dosť nafúknuté," reagoval výkonný riaditeľ Slovenského zväzu spracovateľov mäsa Viliam Pohly. Spracovatelia mäsa, s ktorými sa mu včera podarilo skontaktovať, nepotvrdili, že spolupracujú s bavorskou firmou Deggendorf Frost, od ktorej malo znehodnotené mäso pochádzať.
Ak výrobca zistí, že surovina, z ktorej chce pripraviť mäsové výrobky, je zlá, tak sa reklamuje a pošle späť odosielateľovi. Tvrdí to Pohly. "Naši spracovatelia sú pod stálym veterinárnym dozorom, preto použitie takéhoto mäsa by sa nedalo zakamuflovať a seriózny podnikateľ by sa o to ani nepokúsil," dodal riaditeľ.
Aj Edita Ohrablová zo Slovenského mäsiarskeho zväzu pre HN povedala, že podniky, ktoré združuje ich zväz, nemajú s touto aférou nič spoločné.
Kvalitu a bezpečnosť potravín považuje agrárno-potravinárska samospráva za jednu zo svojich priorít . "Samospráva trvá na tom, aby importéri podliehali rovnako prísnej kontrole veterinárnych a potravinových inšpektorov ako domáci producenti," konštatoval jej predseda Ivan Oravec. Podľa neho by bolo zintenzívnenie kontroly predaja potravín len v záujme bezpečnosti a ochrany domácich spotrebiteľov.
Štátna veterinárna a potravinová správa včera vydala vyhlásenie, podľa ktorého sa podozrenia voči nemeckej firme nepotvrdili.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 08:54