StoryEditor

Kazachstan znepokojuje investorov

19.05.2005, 00:00

Investori zo Západu, ktorým sa po rozpade bývalého Sovietskeho zväzu podarilo vstúpiť do Kazachstanu bohatom na ropu, sa začínajú obávať, že prezident Nursultan Nazarbajev, ktorého podpora im umožnila rozvíjať ich aktivity v krajine počas posledných viac než desať rokov, sa pripravuje odísť zo svojej funkcie, informovali The Moscow Times.
Vzbury a nepokoje, ktoré za posledný rok a pol otriasli tromi bývalými štátmi Sovietskeho zväzu, nastrašili aj vládu kazašského prezidenta Nazarbajeva, ktorého 16-ročné obdobie vládnutia poškodili obvinenia z korupcie a nezhody s opozíciou -- rovnaké obvinenia vzniesli opozičné strany aj voči predstaviteľom v Gruzínsku, Kirgizsku a na Ukrajine. Tí museli po ich búrlivých protestoch odstúpiť.
Kate Mallinsonová, analytička pre Strednú Áziu z konzultačnej spoločnosti Control Risks Group, uviedla, že viacerí ich klienti sa začínajú obávať, že situácia v Kazachstane môže vyústiť do podobných nepokojov ako v Kirgizsku, ktoré sa skončili vyhostením kirgizského prezidenta.
"Vysoký objem zahraničných investícií v ropnom a plynárenskom sektore a obavy o bezpečnosť uhľovodíkových ložísk vytvárajú oveľa vážnejšie finančné a politické riziká pre západných investorov v Kazachstane v porovnaní s Gruzínskom a Kirgizskom," zdôraznila Mallisonová.
Obavy o stratu ziskov z ropných obchodov vedú k pasivite investorov v Kazachstane, uviedol analytik Nurbolat Masanov. Tí si kladú otázku: Ako dlho bude Nazarbajev ešte prezidentom a aký systém sa v krajine vytvorí po jeho odchode? Objavujú sa už prvé hlasy, že ropné kontrakty z 90. rokov, ktoré uzatvoril Nazarbajev, poškodzujú záujmy krajiny a nové vedenie by mohlo pristúpiť k ich revízii. Práve nedostatok transparentnosti v energetickom sektore a fakt, že obyčajní obyvatelia krajiny nepociťujú prínos z ropného bohatstva krajiny, sú hlavné príčiny súčasného tlaku na Nazarbajeva, ktorý bol zapletený aj do korupčného škandálu spolu so svojím bývalým americkým poradcom pri ropných kontraktoch Jamesom Giffenom. Ten je obvinený s prebratia niekoľkých miliónov dolárov ako provízie pre neho a najvyšších kazašských predstaviteľov pri uzatváraní kontraktu s americkou spoločnosťou Chevron. Súdny proces s Giffenom sa začne v januári budúceho roka. Nezávislý ropný analytik však nepredpokladá, že pokiaľ aj opozícia získa moc, nebude v jej záujme prerušiť vzťahy so zahraničnými investormi.
"Investori sa stali úplne závislými od vzťahov medzi USA a Nazarbajevom. Západ však musí pochopiť, že ropné rezervy v krajine sa znižujú a odklad zavedenia demokracie môže skôr či neskôr vyústiť do krízy," uviedol Masanov.
Kazachstan sa dnes pýši najvyšším objemom zahraničných investícií na obyvateľa spomedzi republík bývalého Sovietskeho zväzu a niekoľkými úspešnými reformami, vďaka čomu dosiahol rýchlejší rast v porovnaní s ostanými republikami Strednej Ázie. V rokoch 1991 až 2004 Kazachstan pritiahol viac než 30 mld. USD priamych zahraničných investícií. Len v minulom roku medzinárodné ropné spoločnosti investovali do rozvoja troch ropných polí v krajine odhadom 2,5 mld. USD.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 00:45