StoryEditor

Autá budú jazdiť na pomaranče

03.04.2007, 00:00

Oblasť výroby biopalív sa prudko rozvíja a miestami naberá zaujímavú formu. Príkladom je Španielsko, ktoré stavilo na citrusové plody. Valencia každoročne produkuje štyri milióny ton pomarančov a z hľadiska biopalív sú zaujímavé ich šupy, píše denník Die Welt. Z nich je možné získať bioetanol, inými slovami ekologické palivo.
Španielsko je v súčasnosti najväčším výrobcom bioetanolu v Európe, hoci prevažne sú surovinou jačmeň a pšenica. Vedci na Floride však zistili, že vhodný je aj odpad z pomarančov. Pomarančové šupy totiž obsahujú cukor, ktorý sa kvasením rozštiepi na etanol a oxid uhličitý.
Podľa Die Welt z jednej tony pomarančových šúp vznikne 75 až 80 litrov bioetanolu a Valencia by z nich dokázala o niekoľko rokov vyrobiť 37,5 milióna litrov paliva, ktoré by mohlo zásobiť 550-tisíc vozidiel, čiže štvrtinu áut vo Valencii.
Španieli si vzali k srdcu výzvy bývalého amerického viceprezidenta Ala Goreho, ktorý sa po odchode z aktívnej politiky angažuje v témach o ochrane klímy. Prevzali aj jeho názov -- Zumosoil, čo v preklade znamená zhruba džúsový benzín.
Dôležitým partnerom Španielov môže byť európska dcéra Fordu, ktorá tu ročne vyrába dvadsaťtisíc ekologických motorov, hoci takmer všetky vyváža do severnej Európy. Strednodobo chce Valencia napodobniť švédsky model, ktorý má krajinu zbaviť závislosti od ropy do roku 2020, tvrdí denník.
Španieli plánujú projekt pomarančového benzínu predstaviť potenciálnym investorom a do úvahy pripadajú domáce spoločnosti, ako Acciona či Abengoa. Predpokladajú, že o desať až pätnásť rokov bude možná výroba bioetanolu z pomarančov v priemyselnom meradle a vytvorí vo Valencii 2 500 priamych a 20-tisíc nepriamych pracovných miest.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 17:41