StoryEditor

Ukrajina odstaví ropovod

05.06.2006, 00:00
Autor:
TASRTASR

Ukrajina zvažuje, že na budúci rok ukončí prepravu ruskej ropy cez ropovod Odesa-Brody, ktorý vedie z čiernomorského prístavu k poľským hraniciam. Potrubie, ktorým malo pôvodne pretekať čierne zlato z kaspickej oblasti do Európy, totiž pumpuje ruskú ropu do stredomorského regiónu.
Námestník riaditeľa ukrajinskej štátnej monopolnej spoločnosti na prepravu ropy Ukrtransnafta Michail Gončar uviedol, že súčasný opačný tok ropy je neuspokojujúci. Ukrajina navyše neočakáva rast objemu prepravovanej ruskej ropy.
Rusko prepravovalo začiatkom 90. rokov cez Ukrajinu až päťdesiat percent celkového exportu ropy, no objem teraz klesol na jednu sedminu.
Ukrajina podpísala v roku 2004 trojročný kontrakt s Ruskom na prepravu ropy. Kyjev dúfal, že objem dosiahne deväť miliónov ton ročne, no nádeje sa nesplnili. Preprava ruskej ropy ropovodom Odesa-Brody sčasti spláca tzv. technologickú ropu, ktorú Ukrajina potrebovala na vyskúšanie potrubia.
Ropovod Odesa-Brody je jeden z najambicióznejších projektov od získania nezávislosti Ukrajiny v roku 1991. Dlhé roky však projekt brzdili politické roztržky a nedostatok peňazí. Vetva, ktorá mala prepravovať kazašskú ropu, bola niekoľko rokov nevyužívaná.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 23:03