StoryEditor

Tony Blair vyzval USA na lepšiu spoluprácu s Európou

27.01.2005, 23:00

Britský premiér Tony Blair na úvod Svetového ekonomického fóra vo švajčiarskom Davose vyzval Spojené štáty americké, aby spolupracovali v boji proti svetovým problémom, akým je napríklad zmena klímy, uviedla agentúra Reuters.
Vo svojom prejave Blair, jeden z najoddanejších spojencov USA, pripomenul inauguračný prejav Georgea W. Busha z minulého týždňa, keď americký prezident vyhlásil, že USA si uvedomujú, že nemôžu poraziť hrozby teroru len vojenskými prostriedkami alebo vlastnými silami.
Britský premiér uviedol, že po medzinárodných sporoch okolo vojny v Iraku existuje "túžba po opätovnom zjednotení". Verí, že Bushovo druhé funkčné obdobie bude spojené s väčším zohľadňovaním názorov Európy.

Chudoba v Afrike, aids a klíma sú v centre pozornosti
Británia tento rok predsedá skupine G8 priemyselne najvyspelejších krajín. V tejto súvislosti Blair dodal, že pozornosť skupiny chce sústrediť na boj proti chudobe a chorobám v Afrike a na boj proti klimatickej zmene.
Bushova administratíva však nie je nadšená povinnými krokmi zameranými na zastavenie globálneho otepľovania. Odmietla podpísať Kjótsky protokol o obmedzení emisií tzv. skleníkových plynov, ktorým sa pripisuje zodpovednosť za globálne otepľovanie. Argumentuje, že aplikácia protokolu by mala negatívny dosah na počet pracovných miest v USA. Tiež tvrdí, že protokol nespravodlivo zaťažuje rozvinuté krajiny, kým chudobnejším znečisťovateľom, ako Čína a India, nestanovuje žiadne povinnosti.
Francúzskemu prezidentovi Jacquovi Chiracovi nedovolilo zúčastniť sa na fóre nepriaznivé počasie, absolvoval ho však prostredníctvom videokonferencie. Vo svojom prejave varoval, že svetové spoločenstvo je, bohužiaľ, na ceste prehrať boj s "najhoršou pandémiou ľudstva, s aidsom". Aby sa stav zlepšiť, treba podľa neho investovať do liečby ochorenia minimálne desať miliárd dolárov ročne.

Povinnú svetovú daň USA odmietajú
Keďže však také vysoké finančné prostriedky zatiaľ nie sú k dispozícii, Chirac navrhol, aby sa vyspelé krajiny dohodli "aspoň na skúšku" na zvláštnej dani, ktorá by sa uvalila napríklad na medzinárodného finančné transakcie, predaj leteniek, letecké a lodné pohonné látky, uviedla agentúra AFP. Ako upozornil, vzhľadom na obrat týchto položiek by to ich ceny zaťažilo len minimálne, avšak podarilo by sa zhromaždiť potrebné peniaze. "Rozhovory na túto tému sú nevyhnutné, hoci ako vieme, USA myšlienku akejkoľvek povinnej svetovej dane odmietajú," dodal Chirac. Za zaujímavý sa pokladá návrh, aby krajiny, v ktorých sa zachováva bankové tajomstvo, výdatne prispievali k napĺňaniu fondu pomoci rozvojovým krajinám preto, lebo by to bola kompenzácia za daňové úniky, ktoré jeho zachovávaním umožňujú.
Na diskusiu o boji proti aids nadväzuje na fóre ďalšia z hlavných tém, boj proti chudobu v Afrike, v štáte s najvyšším výskytom HIV pozitívnych ľudí, uviedla britská mediálna spoločnosť BBC. Asi 700 000 pacientov s aids vo veku od 15 do 49 rokov v chudobných krajinách sa liečilo na tento syndróm v decembri 2004, ale naliehavú liečbu na prežitie potrebovalo ďalších 5,8 milióna infikovaných ľudí.
Jednou z foriem účinnej pomoci africkému kontinentu by malo byť podľa Blaira otvorenie trhov pre jeho produkty. Na druhej strane v afrických štátoch treba dosiahnuť lepšie politické vedenie a odstrániť korupciu.

Ekonomický vývoj je uspokojivý
Zástupcovia podnikateľskej sféry sa na stretnutí venujú aj súčasnému ekonomickému vývoju. Ekonomická kríza v roku 2004, ktorú mnohí predpokladali, sa, našťastie, nenaplnila. Inflácia a úrokové miery sú nízke, hospodársky rast vo svete je výrazný, zisky spoločností rastú a optimizmus lídrov je taký veľký ako nikdy predtým.
"Nesmieme však byť až príliš optimistickí. Dobré správy o stave svetového hospodárstva za rok 2004 nie sú jednoznačne prísľubom, že sa v budúcnosti situácia nezmení," upozornil šéfekonóm Stephen Roach z investičnej banky Morgan Stanley. Je síce pravda, že Roach už notoricky patrí medzi najväčších pesimistov spomedzi známych ekonómov, ukázalo sa však, že k jeho názoru sa prikláňajú aj viacerí optimisti, napríklad Jacob Frenkel z poisťovacej spoločnosti AIG.
Hospodársky rast dnes ovplyvňuje aj vysoká cena ropy na svetových trhoch. Minister ropného priemyslu Saudskej Arábie Ali al-Naimi v Davose upozornil, že Organizácia krajín vyvážajúcich ropu neplánuje ani na svojom stretnutí, ktoré sa bude konať 30. januára vo Viedni, pristúpiť k zníženiu produkcie.
Generálny riaditeľ Svetovej obchodnej organizácie Supačai Paničpakdi vo svojom prejave zdôraznil, aby jeho následník nepripustil zlyhanie obchodných rozhovorov o liberalizácii svetového obchodu, ktoré sa začali v katarskej Dauhe. Paničpakdi je presvedčený, že WTO použije rozumný postup pri vyberaní jeho nástupcu. Štyria kandidáti na tento post odštartovali v stredu svoju kampaň, v ktorej sľubujú urýchlenie rozhovorov a poskytnutie férovej obchodnej ponuky rozvojových krajinám.
Komisár EÚ pre rozšírenie Oli Rehn na stretnutí v Davose v rozhovore pre Reuters Televison vyzval nového ukrajinského prezidenta Viktora Juščenka, aby sa teraz Ukrajina usilovala najprv o vytvorenie užších vzťahov s blokom a až následne požiadala o členstvo. EÚ nezatvára dvere pred Ukrajinou, krajina však musí pred začatím rokovaní o vstupe urobiť ešte veľa zmien, aby splnila jej prísne kritériá.

Problémy, ktoré by mohli negatívne ovplyvniť hospodársky rast vo svete
-- rozpočtový deficit USA by sa v tomto roku mohol zvýšiť na rekordnú úroveň 427 mld. USD
-- americkí spotrebitelia nakupujú čoraz viac zahraničného tovaru, prudko sa znižuje ich záujem o úspory
-- rast protekcionizmu poškodzuje voľný obchod
-- vo svete ešte stále existuje vysoké riziko deflácie alebo trvalého poklesu cien, čo môže ohroziť rast investícií a utlmiť hospodársky vývoj vo svete

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. október 2024 12:34