StoryEditor

Firma, ktorá zmení Slovensko

12.03.2007, 23:00
Samsung dnes spečatí mamutiu investíciu na Slovensku. Prezident divízie koncernu zodpovednej za LCD biznis Sang Wan Lee podpíše investičnú zmluvu s ministrom hospodárstva Ľubomírom Jahnátkom.

Samsung dnes spečatí mamutiu investíciu na Slovensku. Prezident divízie koncernu zodpovednej za LCD biznis Sang Wan Lee podpíše investičnú zmluvu s ministrom hospodárstva Ľubomírom Jahnátkom. Na jej základe Samsung postaví vo Voderadoch pri Trnave závod za 15 miliárd korún.
Kórejský investor chce v novom závode spustiť výrobu už o rok. Bude tam vyrábať súčiastky a zásobovať nimi fabriku na LCD televízory v Galante, kam dnes musí komponenty dovážať z Kórey. Slovensko sa tak stane pre koncern, ktorý má u nás aj logistické a distribučné centrum, európskou základňou.
Presunutie ťažiska európskeho pôsobenia Samsungu zmení niektoré makroekonomické ukazovatele celej krajiny. Slovenská vetva koncernu, ktorý je dnes u nás odkázaný na dovoz súčiastok zo zahraničia, je naším tretím najväčším importérom. Výroba komponentov priamo na Slovensku zníži spotrebný dovoz a Samsung sa stane veľmi silným čistým vývozcom. Kórejčania tak môžu prispieť k zníženiu deficitu zahraničného obchodu.
Spolu so Samsungom príde do Voderád aj sedem jeho dodávateľov. Známe sú zatiaľ mená štyroch z nich. Skupina nových firiem, pre ktoré bude pracovať 5 700 ľudí, zmení ponuku práce natoľko, že do okresov Galanta a Trnava budú musieť do elektrotechnických fabrík chodiť pracovať aj obyvatelia z iných regiónov.
"Čo sa týka pracovnej sily, začína dochádzať dych celému odvetviu," upozorňuje generálny sekretár Zväzu elektrotechnického priemyslu Vlado Kalina. Pre elektrotechnické firmy u nás pracuje od 62- do 65-tisíc ľudí. Podľa Kalinu sú vyčerpané personálne kapacity na juhozápade Slovenska a na Považí, teda v oblastiach, kde budú podnikať noví investori.

Niektorí z investorov smerujúci do Voderád
Samsung
Postaví za 15 miliárd závod na komponenty do produktov vyrábaných v Galante, kde vyrába televízory s plazmovými a LCD obrazovkami, tlačiarne, DVD kombá, MP3 prehrávače a domáce kiná. Pri výrobe súčiastok zamestná 1 200 ľudí.
Hansol LCD Po Samsungu druhý najväčší investor pripravovanej priemyselnej zóny. Firma sa zameriava na vývoj a produkciu zobrazovacích častí LCD displejov (black light unit). V závode s rozlohou 5 800 m2 plánuje zamestnať 1 800 ľudí.
Shinwha Intertek Orientuje sa na nanášanie difúznych a reflektorových fólií na LCD moduly.
Samjin LND Tento investor bude spolu s jednou z dcérskych spoločností divízie Samsung Cheil Industries dodávať základové dosky a rôzne ďalšie plastové súčasti LCD displejov.
Fine DNC Firma dodáva pre Samsung oceľové rámy a dielce.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 18:32