StoryEditor

Čína zdaňuje tradičné paličky

23.03.2006, 23:00
Autor:
TASRTASR

Čínska vláda uvaľuje päťpercentnú spotrebnú daň na jednorazové drevené paličky na jedenie v snahe ochrániť svoje lesy. V ČĽR sa ročne vyrobí okolo 45 miliárd párov paličiek ročne, pričom sa spotrebujú milióny briez, topoľov a bambusov.
K tomuto kroku dochádza v čase, keď Čína vyhlásila, že budúci mesiac zvýši niektoré spotrebné dane v snahe chrániť prírodu a zmenšiť rozdiely medzi bohatými a chudobnými. Dane na jachty, luxusné náramkové hodinky, golfové kluby, autá s veľkým zdvihovým objemom a drevené podlahy sa zvyšujú o päť až dvadsať percent.
Ako skonštatoval v Hongkongu pôsobiaci stratég Royal Bank of Scotland Ben Simpfendorfer, zvyšovanie daní je súčasťou vládnej stratégie dostať rast do rovnováhy a znížiť dopyt po energiách. "Vláda chce ukázať, že robí niečo pre to, aby zvýšila daňové zaťaženie bohatej vrstvy obyvateľstva a zredukovala rastúci rozdiel medzi bohatými a chudobnými," dodal.
Jednorazové drevené paličky boli dlho tŕňom v oku ekológov. Čínski školáci písali premiérovi listy, aby zakázal ich používanie a študenti navrhovali ich nahradenie lyžicami. Vláda však v uplynulých rokoch podporovala používanie paličiek v snahe znížiť šírenie infekčných chorôb v dôsledku spoločných príborov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 05:14