StoryEditor

Parlamentná komisia opísala Babišov vplyv

28.09.2005, 00:00
Autor:
Martin EhlMartin Ehl
Po viac než roku vyšetrovania aféry PKN Orlen oslovili poľskí poslanci záverečnou správou svojej komisie úplne iných čitateľov, než zamýšľali. Niekoľko dní po voľbách v Poľsku už zaujíma málokoho. Zo 146 stránok vzbudila pozornosť iba jedna, aj to v Česku. Opisuje úlohu šéfa Agrofertu Andreja Babiša a odstupujúce šéfa ČSSD Stanislava Grossa pri privatizácii Unipetrolu.

Úradujúci predseda českej sociálnej demokracie a minister financií Bohuslav Sobotka včera odmietol správu poľskej parlamentnej vyšetrovacej komisie o kauze Unipetrol.
Po viac než roku vyšetrovania aféry PKN Orlen oslovili poľskí poslanci záverečnou správou svojej komisie úplne iných čitateľov, než zamýšľali. Niekoľko dní po voľbách v Poľsku už zaujíma málokoho. Zo 146 stránok vzbudila pozornosť iba jedna, aj to v Česku. Opisuje úlohu šéfa Agrofertu Andreja Babiša a odstupujúceho šéfa ČSSD Stanislava Grossa pri privatizácii Unipetrolu.
PKN Orlen získal český holding za podmienok, ktoré dali podnet na špekulácie o -- doteraz nikým nepreukázanej -- korupcii. Správa vyslovene hovorí, že štát mohol získať za Unipetrol o 180 miliónov eur viac, čo hovorkyňa českej vlády poprela. Podľa nej treba rozlišovať nezáväzné a záväzné ponuky. V podobnom duchu sa včera pre Český rozhlas vyjadril aj Sobotka.
Poradcovia poľského koncernu neskrývali, že dohoda s Agrofertom je nevyhnutná, aby sa vyhrala súťaž o akcie Unipetrolu. Babiš je v Prahe veľmi dobre zapísaný, patrí k blízkym známym okrem iných aj Stanislava Grossa, šéfa ČSSD, ktorá tvorí vládu, uvádza sa v správe.
Privatizácia Unipetrolu je použitá v dokumente ako jeden zo štyroch príkladov podozrivých transakcií vedenia PKN Orlen. Správa však neprináša žiadne konkrétne tvrdenia ani dôkazy o korupcii. Aj Babiš a Gross už dlhší čas popierajú tvrdenia o úplatkoch a považujú ich za nezmyselné.
V správe sa uvádza, že vedenie PKN Orlen považovalo za potrebné dohodnúť sa s Babišovou firmou Agrofert, aby uspelo s ponukou, ktorá bola o 40 percent nižšia než u iného uchádzača o Unipetrol. V prvom kole privatizácie totiž česká vláda zo šiestich uchádzačov troch vyradila -- medzi nimi i ruský Efremov Kautschuk, ktorý podľa dostupných informácií prišiel s najvyššou ponukou. "Dôvodom vyraďovania firiem v prvom kole boli strategické záujmy," povedal nedávno minister financií Bohuslav Sobotka. V druhom kole už podľa neho rozhodovala iba cena.
Bývalý námestník riaditeľa Orlenu Slawomir Golonka podľa poslaneckej správy neskrýval, že využitie kontaktov Agrofertu v Česku bolo neoceniteľné. Vplyvy Agrofertu museli byť veľké, ľahko dokázal presvedčiť českú vládu, aby odmietla ponuku o 40 percent vyššiu, než bola ponuka PKN Orlen. Rozdiel predstavuje 180 miliónov eur, píše sa v správe.
Babišov Agrofert ponúkol Orlenu pomoc pri privatizácii za predaj piatich častí holdingu Unipetrol. Cena mala byť znížená o 200 miliónov eur. Ak by ich Orlen nepredal -- k čomu sa prikláňa -- zaplatí zmluvnú pokutu 75 miliónov eur.
Poľskí poslanci sa tiež zmieňujú, že svedok Krzysztof Kluzek odovzdal prokuratúre nahrávky rozhovorov, ktoré by mohli svedčiť o korupcii. Komisia odporúča postaviť pred súd okrem iného aj odstupujúceho prezidenta Kwašniewskeho.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 09:14