StoryEditor

Obrnené Aligatory bude vyrábať nová fabrika

11.03.2004, 23:00
Vojenský opravárenský podnik 027 v Trenčíne je novým výrobcom kolesového obrneného vozidla Aligator i jeho modifikácií. Doteraz ich vyrábala martinská firma DMD Mobiltec.

Vojenský opravárenský podnik 027 v Trenčíne je novým výrobcom kolesového obrneného vozidla Aligator 4x4 i jeho modifikácií. Doteraz ich vyrábala martinská firma DMD Mobiltec. V rokoch 2005 až 2010 má trenčiansky podnik dodať slovenskej armáde 103 týchto vozidiel, pričom na budúci rok by ich mal vyrobiť prvých dvadsať. Podľa tlačového odboru ministerstva obrany vzhľadom na časové termíny dodávok komponentov zo zahraničia sa musela výroba Aligatorov presunúť až do roku 2005.
Trenčianska firma bude vyrábať tieto ľahké obrnené vozidlá v dvoch verziách. Aligator PVS je určený pre armádu a Aligator PC pre políciu. Vyplýva to zo zmluvy o budúcej zmluve, ktorú v januári Vojenský opravárenský podnik 027 podpísal s ministerstvom obrany. Na vývoji a výrobe Aligatorov sa podieľa združenie, ktorého členmi sú ministerstvá hospodárstva a obrany, martinská firma Systec a bratislavský Kerametal.
Ozbrojené sily SR do roku 2002 nakúpili do svojej výzbroje osem Aligatorov, ktoré vyrobil spomínaný DMD Mobiltec. Na jeseň roku 2000 podpísalo združenie s touto martinskou firmou zmluvu o ich výrobe, ale spoluprácu od začiatku sprevádzali problémy. "DMD Mobiltec sa dostal do ekonomických ťažkostí, ktoré vyústili až do vyhlásenia konkurzu, o ktorý požiadala sama firma. Keďže neplnila ani ustanovenia zákona o ochrane utajovaných skutočností, združenie jej odobralo licenčnú dokumentáciu na výrobu Aligatorov," vysvetlil hovorca ministerstva hospodárstva Alexander Škurla. Následne komisia zložená zo zástupcov združenia odporučila, aby výrobu Aligatorov prevzal Vojenský opravárenský podnik 027 v Trenčíne, pričom vyberala z ponuky piatich spoločností, ktoré sa uchádzali o túto zákazku.
Obrnené vozidlo Aligator vyvinula spoločnosť Transmisie z Martina (súčasný Systec). Reagovala ním na požiadavky svetových trhov po zmenách v obranných doktrínach mnohých krajín. Tie smerujú k nahrádzaniu ťažkej techniky ľahkou kolesovou s vysokou mobilitou. Kolesový obrnený transportér Aligator v ženijnej, protichemickej alebo v prieskumnej modifikácii spĺňa tieto kritériá kladené na moderné bojové vozidlo. Už prvé vozidlá sa úspešne uviedli v ťažkých terénnych podmienkach v Kosove, kde ich používajú príslušníci slovenského kontingentu spoločného česko-slovenského práporu síl KFOR. Aligátory sa dobre uplatnili aj v mnohých vojenských útvaroch na Slovensku. Vozidlo je vhodné aj na plnenie špeciálnych policajných úloh. Kerametal, ktorý zabezpečuje jeho vývoz, už podpísal kontrakty na jeho dodávky aj do zahraničia.

Šance výrobcov sa zvýšia po vstupe do NATO
Podľa predsedu predstavenstva skupiny DMD Holding Vojtecha Lamperta je perspektíva špeciálnej produkcie na Slovensku v delostreleckých systémoch, vo veľkokalibrovej munícii všetkého typu a v odmínovacom systéme Božena. Slovenskí výrobcovia špeciálnej techniky očakávajú, že ich šance sa ešte zvýšia po vstupe krajiny do NATO. Budú potom môcť participovať na produkcii novej generácie zbrojných systémov, ktoré sú kompatibilné so štandardmi severoatlantickej aliancie.

Perspektívne produkty slovenskej špeciálnej techniky

Oblasť Produkt Výrobca
Delostrelecké zbrane a systémy Húfnica Zuzana ZTS Špeciál Dubnica nad Váhom
Vežový komplet Cobra ZTS Špeciál Dubnica nad Váhom
Hlavňový program ZTS Špeciál Dubnica nad Váhom
Mínometný program ZTS Špeciál Dubnica nad Váhom

Obrnené vozidlá Aligátor Mobiltec Martin
AMV Mobiltec Martin

Ostatné vozidlá Ťažké vyslobodzovacie vozidlo RV--20 SAS VSS Košice

Odmínovacie prostriedky Odmínovací komplet Božena Way Industry Krupina

Veľkokalibrová munícia ZVS Holding Dubnica nad Váhom
Zdoj: DMD Holding

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 01:16