StoryEditor

Ázii sa otvoríme viac

14.03.2007, 23:00
Európska únia chce zmeniť pravidlá pre stanovovanie antidumpingových ciel tak, aby pre európske firmy nebolo už také jednoduché dožadovať sa sankcií voči zahraničnej konkurencii. Informoval denník Wall Street Journal Europe. Komisár EÚ pre obchod Peter Mandelson verí, že do leta sa mu podarí predložiť členským štátom konkrétne návrhy a zmierniť napätie vo vzťahoch so zahraničnými obchodnými partnermi, ktorí sa často sťažujú na neopodstatnené sankčné clá.

Európska únia chce zmeniť pravidlá pre stanovovanie antidumpingových ciel tak, aby pre európske firmy nebolo už také jednoduché dožadovať sa sankcií voči zahraničnej konkurencii. Informoval denník Wall Street Journal Europe (WSJE).
Komisár EÚ pre obchod Peter Mandelson verí, že do leta sa mu podarí predložiť členským štátom konkrétne návrhy a zmierniť napätie vo vzťahoch so zahraničnými obchodnými partnermi, ktorí sa často sťažujú na neopodstatnené sankčné clá. Najnovšie sa poškodení cítia producenti sladkej kukurice z Thajska. Ako informovala stránka Tocqueville Connection, tamojší potravinársky priemysel minulý týždeň protestoval proti tlaku francúzskych koncernov, ktoré si presadili vyše 28-percentné antidumpingové clá na thajskú kukuricu. Thajčania sú presvedčení, že za týmto krokom sú francúzske giganty Bonduelle a D'Aucy a požiadali o vyšetrenie opodstatnenosti ciel. Ďalej je to predĺženie ciel na dovoz chemikálií z Ázie, ktoré sa používajú na výrobu PET fliaš. Podľa agentúry Bloomberg clá zavedené ešte v roku 2000 predlžuje únia o ďalších päť rokov, pričom z toho vyťažia hlavne výrobcovia La Seda zo Španielska a Eastman Chemical z Holandska.
Tlak na firmy aj štáty
Mandselson zatiaľ neinformoval, aké opatrenia na sťaženie antidumpingového sankčného procesu má na mysli, no obchodní právnici už niektoré predvídajú. V súčasnosti musí uvalenie sankčných ciel žiadať skupina firiem, ktoré kontrolujú aspoň 25 percent trhu. Toto percento by sa mohlo zvýšiť. "Týmto by komisia mohla vytlačiť z antidumpingového procesu politiku," povedal pre WSJE právnik Ian MacVay z firmy Steptoe & Johnson. Okrem toho únia môže určiť firmám povinne ju informovať o zmenách ich podielu na trhu, čo dnes nemusia, a nevylučujú sa zmeny ani v hlasovacom systéme členských krajín, kde dnes zdržanie sa znamená súhlas.
Dá sa očakávať, že na to zareagujú vo Francúzsku, kde sa podľa AFP práve cez ochranársku politiku snažia politici získať v prezidentskej kampani potrebné body. Pravicový kandidát Nicolas Sarkozy koncom februára vyzval úniu, aby prijala ešte prísnejšie ochranárske opatrenia na podporu firiem pred tlakom lacnejších výrobkov z Ázie.
Kauza obuvi
Únia dováža ročne tovar za vyše bilióna dolárov (25,8 bilióna Sk) a v minulosti nepoužívala antidumpingové clá príliš často. Najnovšie sa však prípady čoraz viac politizujú. Takým bolo uvalenie ciel na dovoz čínskej obuvi. Pri hlasovaní sa ukázalo, že clá podporujú krajiny so silným obuvníckym priemyslom, zatiaľ čo tie s prevládajúcim maloobchodom boli proti. "Kauza obuvi ukázala, že únia sama nie je v antidumpingových opatreniach jednotná," povedal Mandelson.
Aj keď návrh zmien chce predložiť do konca júna, už teraz európsky priemysel začína pociťovať zmeny. Koncom marca bude komisia rozhodovať o predĺžení vyše 34-percentných ciel na čínske jahody, ktoré žiadajú Poliaci. Podľa všetkého však Brusel návrh zamietne s tým, že nie Číňania, ale zlé počasie a vysoké pracovné náklady znížili ich konkurencieschopnosť. Očakáva sa, že ani prípadná sťažnosť talianskych a španielskych nábytkárov v komisii neprejde.

Možné kroky Mandelsona
-- uvalenie sankčných ciel musí dnes žiadať skupina firiem, ktoré kontrolujú aspoň 25 percent z trhu. To sa môže zvýšiť na 40 percent
-- zavedenie povinnosti firiem informovať komisiu o zmene podielu na trhu alebo iných zmenách, ktorými by podporili tvrdenie, že im dovoz berie trh. Dnes túto povinnosť nemajú
-- zmeniť hlasovací systém členov EÚ, kde v súčasnosti zdržanie sa znamená automaticky súhlas

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 01:52